Jump to content
roberto_g

Russian Imperial Stout - pytanie o drożdze i napowietrzenie

Recommended Posts

Witajcie,

Przede mną pierwszy RIS w życiu.

I mam dwa pytania na start 🙂

 

1. Drożdże

Myślę o drożdżach US-05.

Kiedy nie muszę to wolę nie robić startera, zawsze to dodatkowe ryzyko skażenia, nie mam też odpowiedniego naczynia.

Jeśli nie starter to musiałbym zużyć minimum 2, ale najlepiej 3 saszetki US-05.

 

Ale mam też inny pomysł.

Z  saszetki US-05 zrobię AIPA - ~6% alk.

Potem zbiorę gęstwę i zrobię BIPA - 6,7% alk.

A potem zbiorę znowu gęstwę i zrobię RIS'a - pewnie ~9% alk (o ile dobrze odfermentuje)

 

I tu pytanie, czy po BIPA, która ma mieć 6,7% alk. gęstwa będzie się jeszcze nadawała do RIS'a?

 

2. Napowietrzanie

Nie mam sprzętu typu pomka akwariowa.

Do tej pory zawsze napowietrzałem poprzez bujanie fermentora - ~10 minut. Ale piwa były słabsze.

Czy da radę dobrze napowietrzyć RIS'a tą metodą?

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

RISa najlepiej na gęstwie. I wszystko zależy jaki baling poprzednich piw, ale po 16-17 spokojnie można użyć gęstwy do mocarza. Tylko oblicz w kalkulatorach odpowiednią ilosc gęstwy.

Co do napowietrzania to bujanie jest spoko, ale możesz też spróbować napowietrzyć mikserem lub plastikową łygą zamontowaną na wkrętarce/wiertarce.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dofermentowuje RIS 21Blg na 3 przebiegu gęstwy ESB. Drożdże zeżarły w kilka dni nastaw do 6 i aktualne powoli dojadają jeszcze swoje. 

Ogólnie RISa można próbować zrobić na różnych drożdżach. Do tego stylu nie ma jednego rodzaju drożdży. Mogą być neutralne US-05, Nottinghamy, mogą być ESB lub S-04, Irish Ale, Belgian Ale czy THG. Widziałem nawet próby z drożdżami do Saisona.

Odnośnie ilości saszetek, to uzależniałbym od gęstość. Przy nastawie 21Blg, można dać dwie. Jednak do mocarza powyżej 23Blg wrzucałbym albo 3 saszetki, albo nastawił 21Blg i dalej posiłkowałbym się ekstraktem, który dorzuciłbym w późniejszym etapie fermentacji. Nie zmienia to faktu, że gęstwa zawsze lepiej się sprawdzi przy takim nastawie

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wedlug ksiazki z serii : Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation natknalem sie na informacje ze przy mocnych piwach w domu warto ponownie napowietrzyc brzeczke przelewajac z wiadra do wiadra po uplywie okolo 12-24h od zadania drozdzy. Robilem tak raz RISA'a 25 Blg i wyglada na to ze wszystko wyszlo ok i bardzo dobry wyszedl. Ktos probowal cos podobnego i ma inne doswiadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za poradę, ciekawy pomysł.

Oczywiście znowu się pewnie należy zastanowić, czy lepiej napowietrzyć tym Twoim sposobem, ale pewnie trochę ryzykując infekcją, czy też lepiej zostawić jak jest.

Z drugiej strony, skoro po 24h już fermentacja mocno w toku, to szanse na zdominowanie środowiska przez inne mikroorganizmy też mniejsze.

Jak sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kiedy napowietrzam blenderem na start fermentacji nie czekałem dłużej niż 24h, a zazwyczaj startują o wiele szybciej. Wczoraj o 19 zadałem Bavarian Lager w 10°C napowietrzylem a o 8 już bulkało. Druga kwestia to kondycja drożdży. A poza tym nie bolą plecy od dźwigania wiadra i przelewania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też polecam blender - lepszy start, szybsza fermentacja, wiecej gestwy, co do czystosci sie nie wypowiem, bo od czasu blendera uzywam lodówkę, wiec uest zdecydowanie częściej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki.
A jak załatwiacie kwestię czystości? Nie sypie się coś tam z części obrotowych, trybików itp?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...