Jump to content
Sign in to follow this  
St.Michal

Warka z 2 ekstraktow nachmieloych i suchego

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

 

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Edited by St.Michal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

 

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Ma sens , w czym to będziesz fermentował ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hm... Czyli ile piwa mozna zrobic w tym wiadrze zeby bylo bezpiecznie?

bywa że przy 20l piana potrafi wyłazić z wiadra , ja robię max 25l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm. Dobra, w takim razie sprobuje zrobic 25 :). Zastanawiam sie w takim razie, co wyjdzie lepiej, piWES pszeniczny ekstrakt nachmielony 1,7kg i pszeniczny ekstrakt slodowy nienachmielony 1,7kg, czy po prostu kupic 2x puche piWESa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sądzę ze twoja pierwsza myśl była najlepsza !

 

tylko użyj mniej wody tak aby piana Ci się zmieściła , zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami

Share this post


Link to post
Share on other sites
.................. zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami

Uwarzyłem ponad 50 warek piwa i nigdy nie zamykałem szczelnie pokrywy i nie stosowałem rurki fermentacyjnej podczas fermentacji burzliwej.

Zawsze tylko kładę pokrywę na fermentor , przykrywam bawełnianą szmatką i obwiązuję gumką,

żeby zabezpieczyć przed kurzem i owadami.

Na cichej przeważnie robię tak samo. Rurkę zakładam tylko do szklanych balonów.

Jak do tej pory system sprawdził się w 100% :beer: :beer:

 

St.Michal jeżeli chodzi o pytanie zadane w 1 poście to proponuję 2 rozwiązania:

 

1 )- 2 puszki piWES-03 1,7 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 23-25 L

2 )- 1 puszka piWES-03 1,7 kg + 1 puszka WES 1,2 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 20-22 L

 

W jednym i drugim przypadku powinny wyjść całkiem przyzwoite piwa :beer:

 

Życzę powodzenia i zachęcam do warzenia z zacieraniem - to naprawdę nie jest takie trudne a efekty o wiele lepsze. :beer::okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.