Jump to content

APA z ekstraktów niechmielonych + partial mash; receptura


polak744
 Share

Recommended Posts

Cześć, zbieram się do uwarzenia drugiej warki (pierwszą robiłem z brew kitu) i wstępnie wymyśliłem sobie warzenie z ekstraktów niechmielonych + partial mash. Na razie mój przepis wygląda tak:

 

2x 1,5 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego

1,2 kg ekstraktu żytniego

500 g słodu Carapils

300g płatków owsianych

 

Zacierał i chmielił będę w 10l garnku, a później rozwodnię brzeczkę w fermentatorze. Słód i płatki wrzuciłbym do woreczka muślinowego i wytrzymał przez 30 min w ok. 70oC. Później wyjmę worek i zacznę chmielenie. 

 

50 g Chinnok (granulat) 60 min.                      

20 g Amarillo (granulat) 30 min.                           

30 g Amarillo (granulat) 15 minut                    

20 g Cascade (granulat) 5 minut                               

15 g Cascade (granulat) 0 minut                           

 

Drożdze - US 05

 

Chmielenie na zimno (cicha fermentacja): 30g Cascade (7 dni), a trzy dni przed rozlewem do butelek dodam jeszcze kolejne 30 g Cascade.

 

Co o tym sądzicie (szczególnie o części z mini mashem)? Jest sens dodawać do tego typu piwa płatków owsianych (z tego co patrzyłem to stosuje się je głównie przy częściowym zacieraniu w przypadku stouta, lub jakiś przeniczniaków)? Czy enzymy z tego 0,5kg słodu dadzą radę skrobi z płatków owsianych?

 

Pozdrawiam 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.