polak744 1 Posted October 26, 2019 Cześć, zbieram się do uwarzenia drugiej warki (pierwszą robiłem z brew kitu) i wstępnie wymyśliłem sobie warzenie z ekstraktów niechmielonych + partial mash. Na razie mój przepis wygląda tak: 2x 1,5 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego 1,2 kg ekstraktu żytniego 500 g słodu Carapils 300g płatków owsianych Zacierał i chmielił będę w 10l garnku, a później rozwodnię brzeczkę w fermentatorze. Słód i płatki wrzuciłbym do woreczka muślinowego i wytrzymał przez 30 min w ok. 70oC. Później wyjmę worek i zacznę chmielenie. 50 g Chinnok (granulat) 60 min. 20 g Amarillo (granulat) 30 min. 30 g Amarillo (granulat) 15 minut 20 g Cascade (granulat) 5 minut 15 g Cascade (granulat) 0 minut Drożdze - US 05 Chmielenie na zimno (cicha fermentacja): 30g Cascade (7 dni), a trzy dni przed rozlewem do butelek dodam jeszcze kolejne 30 g Cascade. Co o tym sądzicie (szczególnie o części z mini mashem)? Jest sens dodawać do tego typu piwa płatków owsianych (z tego co patrzyłem to stosuje się je głównie przy częściowym zacieraniu w przypadku stouta, lub jakiś przeniczniaków)? Czy enzymy z tego 0,5kg słodu dadzą radę skrobi z płatków owsianych? Pozdrawiam 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted October 26, 2019 Pomysł masz fajny, enzymy poradzą sobie z tym zasypem ale dla pewności skleikowalbym płatki owsiane i całość dodał to reszty. Chmielenie na zimno na 7 dni to proszenie się o łodygę w piwie. Max chmiel na zimno to 3 dni Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka 1 polak744 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted October 26, 2019 @polak744 polecam mój wątek, nawet robiłem APKę ostatnio. w stopce link. 1 polak744 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted October 26, 2019 [mention=22642]polak744[/mention] polecam mój wątek, nawet robiłem APKę ostatnio. w stopce link. W tapatalk nie ma stopek Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted October 26, 2019 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ksiegarz5 8 Posted October 27, 2019 polak744 -> Radzę uważać na ekstrakt żytni. Ludzie na niego narzekają, że "wali" grzybem oraz mocnym pumperniklem. W moim braggocie TERAZ przykrył wszystko, ale w BW oraz grafie jeszcze nie wiem ... 1 polak744 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ogoun 49 Posted October 28, 2019 Z tych 50g Amarillo nic nie poczujesz, on bardzo ulotny jest przy gotowaniu i znacznie lepiej posłuży na wyłączenie palnika lub cichą. 1 1 polak744 and Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites