Jump to content
kubachylewski

Co zrobić na tym etapie - zdjęcie ?

Recommended Posts

Witam

 

po 15 latach przerwy (!) postanowiłem wrócić do warzenia - niewiele warek wtedy zrobiłem bo 5 - więc doświadczenie małe ale i tak już wszystko zapomniałem. Zwracam się więc z pytaniem.

Po 8 dniach burzliwej przelałem na cichą. dzisiaj mija 7 dni cichej BLG zeszło z 15 na 4 (temperatura ok 21 C) - chciałem jutro przelewać do butelek - ale nie podoba mi się to wizualnie. Jak zleję do butelek to do ostatnich butelek wpadnie to z wierzchu. Chciałem jeszcze przelać do drugiego pojemnika żeby tam dodać glukozę do całości - wtedy to co jest na wierzchu wymiesza się.

Wydaje mi się, że po burzliwej bardziej było klarowne na wierzchu. 

Proszę o pomoc i opinię:

- Przelewać i się nie przejmować?

- Zostawić jeszcze parę dni ?

- Zamieszać to ?

Pozdrawiam

 

20191026_082339.jpg

Edited by kubachylewski

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, Juniorek napisał:

Jakie piwo jakie drożdże trochę więcej informacji, i czy było chmielone na zimno?

Brewkit mangrove jack craft series IPA. Drozdze mangrove jacks strong ale m42

Na cicha dodalem chmiel w formie peletu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, Juniorek napisał:

To jest właśnie tem chmiel, do lodówki żeby opadł i dobrze odfiletować przed rozlewem 

Kurczę jak do lodówki wsadzę takie wielkie wiadro nie dam rady. Myślałem że to się rozpuści. A jak to przefiltrować przed rozlewem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, kubachylewski napisał:

Kurczę jak do lodówki wsadzę takie wielkie wiadro nie dam rady. Myślałem że to się rozpuści. A jak to przefiltrować przed rozlewem?

Metoda partyzancka: zamroź kilka petów z wodą, owiń wiadro kocem, powtykaj butelki pod koc, wymień z dwa razy, a na przyszłość zmajstruj sobie pudło styropianowe. Przed rozlewem staraj się nie wzburzyc piwa, najlepiej przelej przez np sterylną ponczochę do innego pojemnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem za szybko zlałeś na cichą (po co w ogóle zlewałwś?) oraz za szybko chcesz butelkować. 15blg trzymałbym w fermentorze minimum 3 tygodnie. A chmieliny odfiltruj wygotowaną skarpetą / pończochą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy - dzięki za chęć niesienia pomocy.

Zrobię zatem tak, że zostawię jeszcze do przyszłego weekendu (kolega Jancewicz pytał po co zlewałem - tak w instrukcji było :) ).

Skombinuję gazę (może być?), wygotuję ją, założę na kranik i zlewając do wiadra w którym będę mieszał z glukozą - przefiltruję. Czy dzięki takiemu filtrowaniu nie będę musiał schładzać ?

Dlaczego tak w ogóle proces chłodzenia powoduje opad chmielu ?

Czy chłodzenie przed rozlewem nie przeszkadza ? Przecież po rozlewie powinno stać tydzień w temperaturze pokojowej - czyli schładzam i znowu ogrzewam ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 27.10.2019 o 11:18, kubachylewski napisał:

Skombinuję gazę (może być?), wygotuję ją, założę na kranik

Nie na kranik! Na końcówkę wężyka leżącą na dnie fermentora rozlewowego, najlepiej ułożonego po obwodzie tak, by pierwszy litr spływał płasko przy dnie, a następnie jego końcówka pozostawała zanurzona. Chodzi o to, że na tym etapie piwo chcesz zlać delikatnie, bez wzburzania, aby ograniczyć utlenianie. Ponadto, gaza ma trochę duże oczka, lepiej się sprawdzą damska nylonowa podkolanówka. Należy ją wygotować, jak masz to ze szczyptą nadwęglanu sodu (oxi), wówczas lepiej wypiera barwnik. Na wężyku można ją zapiąć trytytką.

 

Taka filtracja nie zastąpi porządnego schłodzenia, ale oddzieli większość chmielin, których z wielu względów nie chcesz w gotowym piwie.

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...