Jump to content
Typhon

Browar Utopia

Recommended Posts

 

20191026_121454_0000.png.555ab75a455f8278bbb1d75b3bb48559.png

 

Witam! Wszyscy maja, mam i ja  Jak na razie z marnym dorobkiem ale myślę że sukcesywnie będę tu umieszczał swoje zapiski z warzenia. Piwowarstwo domowe mnie pochłonęło na dobre. Sprawia mi to wiele przyjemności, choć roboty jest co nie miara.
Pozdrawiam serdecznie.

 





Co w browarze:

Dziś opakowanie dostał STC-1000.

eb85d3b76fea2e03f0623de331e2597b.jpg&key=0a47d4d0c098b440e8d9dbfce95c899740aba4703e173c5f991e372c8e681cd8

4 dni temu przyszło na świat mieszadło do napowietrzania brzeczki i powiem wam że założone na wkretarke, robi jesień średniowiecza w pojemniku.

164c41ac2d2692ea772e9e84544f441e.jpg&key=ae9610ea9b1bd3825c68a6b445a97ab9eeeef9cc6b9e27de2f3a678cc5184beb
Edited by Typhon

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1

 

Wheat IPA

 

Gęstość 16/5 blg

ABV 6%

IBU 34

SRM 4.7

Styl White IPA

Oczekiwana ilość gotowego piwa 25 L

Straty z fermentacji 5 %

Rozmiar ze stratami z fermentacji 26.3 L

Czas gotowania 60 min

Szybkość odparowywania 10 %/h

Ilość gotowanej brzeczki 31.7 L

Zacieranie

 

Wydajność zacierania 75 %

Stosunek wody do ziarna 3 L / kg

Ilość wody do zacierania 22.5 L

Całkowita objętość zacieru 30 L

 

Kroki

 

• Temp 69 C, Czas 90 min

 

 

Surowce fermentujące

 

Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg (40%)

Ziarno Pszeniczny 2.5 kg (33.3%)

Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg (6.7%)

Płatki pszeniczne 1 kg (13.3%)

Płatki owsiane 0.5 kg (6.7%)

 

Chmiele

 

Citra 25 g 40 min

Perle 30 g 10 min

Perle 20 g 5 min

Amarillo 50 g 0 min

Mosaic 30 g 0 min

Mosaic 50 g 2 dni

 

Drożdze

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium

Safale US-05 Ale Suche 11.5 g Fermentis

 

Opis:

 

1. Problemy zaczęły się już na etapie sypania słodów, zamiast 0.5kg Monachijskiego nasypałem 1kg. Co najlepsze później w komentarzach autor przepisu napisał, że dałby 250gr lub całkowicie zrezygnował z niego. Więc wpłynęło to na smak piwa, stało się bardziej słodowe na, tyle że przy świeżym piwie to przykrywało aromat cytrusów.

2. Następnie zapchana bazuka przy wysładzaniu. Trzeba było wszystko wywalić i odkręcić to dziadostwo.

3. Nie spodziewałem się, że filtracja po gotowaniu może przysporzyć tyle kłopotów

4. Piwo wyszło 16.5brix, dolałem 1.5L wody zeszło do 15.5L

5. Po 3 tygodniach od zabutelkowania słodowość piwa zmalała a na pierwszy plan wyszły cytrusy.

Na zimno poszło trochę citry oprócz tego co jest w przepisie.

Ogólne podeszłym dość nieprzygotowany do tematu co się przełożyło na ponad 8 godz pracy.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2

 

NZIPA

Gęstość 15.4 BLG

ABV 6.5 %

IBU 51

SRM 4.5

Styl American IPA

 

Oczekiwana ilość gotowego piwa 22 L

Straty z fermentacji 5 %

Rozmiar ze stratami z fermentacji 24.2 L

Czas gotowania 60 min

Szybkość odparowywania 10 %/h

Ilość gotowanej brzeczki 29 L

 

Zacieranie

 

Stosunek wody do ziarna 3 L / kg

Ilość wody do zacierania 21 L

Całkowita objętość zacieru 28 L

 

Kroki

Temp 66 C, Czas 70 min

Temp 77 C, Czas 5 min

 

Zacieranie krok po kroku

 

Wysładzaj używając 15 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29 L brzeczki

 

Surowce fermentujące

Viking Pale Ale malt 5 kg (71.4%)

Pszeniczny 1 kg (14.3%)

Płatki pszeniczne 0.5 kg (7.1%)

Płatki owsiane 0.5 kg (7.1%)

 

Chmiele

 

Pacific Jade 50 g 30 min

Rakau 20 g 5 min

WAI-ITI 20 g 5 min

Motueka 20 g 5 min

 

Rakau 20 g 0 min

WAI-ITI 20 g 0 min

Motueka 20 g 0 min

 

Dodać przy temp 79°C na 30min

WAI-ITI 20 g

Motueka 20 g

Rakau 20 g

 

Rakau 50 g 3 dni

Motueka 50 g 3 dni

WAI-ITI 50 g 3 dni

 

Chyba się pomyliłem przy wysładzaniu i za mało dałem wody co się przełożyło na większe blg 18.

Problemy z wysładzaniem i cyrkulacją podczas warzenia.

Przy rozlewie nie uwzględniłem strat po chmieleniu i dodałem cukru trochę więcej

 

Młóto się zbijało nawet przy minimalnym przepływie na pompię, ogólnie lipa nie wiem co jest grane.

 

W przyszłym tygodniu piwo zostanie ocenione, ciekawe co z tego wyjdzie

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...