Jump to content
Sign in to follow this  
krolewskiptak

Jasne Ale 12 - problemy proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam taki mały dylemat związany z 2 moja Warka.

Warzona była z ekstraktów ?jasne ale 12?.

Warzenie było (05.06.2010) według instrukcji dołączonej do zestawu. Po dolaniu wody do 20l areometr wskazywał na 10,5°blg po wystudzeniu do temperatury zostały dodane drożdże. I tu zaczyna się mały problem fremantacja przez pierwsze dwa dni była w temp. Około 21°C po tych dwóch dniach nie miałem możliwości schłodzenia Warki temperatura oscylowała w granicach 23-27°C temperatura była uzależniona od temp. powietrza. W tym czasie obserwacja piany troszkę mnie niezapokoiła wydawało mi się ze pojawił się trochę szklisty nalot na pianie.

Po tygodniu fermentacji piana osiadła ale do dnia dzisiejszego(18.06.2010) pozostaje biały nalot na powierzchni Warki który przedstawiam na zdjęciu poniżej.

Po pobraniu próbki areometr wskazuje 1°blg. W smaku i zapachu nie wyczułem żeby było cos nie tak.

Moje pytanie brzmi czy można teraz przelewać to do butelek na cicha fermentacje ?

Co mam zrobić z tym nalotem na powierzchni Warki (czy mam to jakoś zebrać) ?

Jakie macie uwagi co do mojego warzenia czy fermentacji.

 

Z góry dzieki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
zdiecie po pobraniu próbki

Wstaw do wanny z zimną wodą na 3 - 4 godziny (tak do połowy fermentora)' date=' powinny opaść...:)[/quote']

Ale po co, koniec fermentacji, na cichą albo do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnie upały miałem podobną sytuację, kożuszek był jeszcze grubszy. Przestawienie fermentora do dekantacji spowodowało opadanie drożdzy i piwo zmętniało znacznie. Wstawiłem do wanny, po 4 godzinach po kożuchu nie było śladu, piwo na cichą ściągnąłem nieźle klarowne. Warto było...:)

 

 

 

...o żesz!...:) sorry, poprawione, upiekło mi się...

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym jeszcze zobaczył na wodzie jak działa Twój areometr. Zmierz blg czystej wody w 20 °C. Teraz potrzymaj je trochę w chłodniejszym żeby się do końca wyklarowało i w butle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam podobny problem ale jak smakowałem piwka to było nagazowane temp to 18°C i także ok 1°Blg aerometr przedchwilą sprawdziłem jest ok a do tego wskazuje poniżej 0% alk. To moje pierwsze podejście i nie bardzo wiem o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mam podobny problem ale jak smakowałem piwka to było nagazowane temp to 18°C i także ok 1°Blg aerometr przedchwilą sprawdziłem jest ok a do tego wskazuje poniżej 0% alk. To moje pierwsze podejście i nie bardzo wiem o co chodzi.

Ten areometr to pokazuje zwartość alkoholu w powietrzu ? :rolleyes:

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.