starx93 0 Posted October 24, 2019 Witam, jak w tytule. To moja 5 warka więc jak widać jestem jeszcze zielony. We wcześniejszych warkach nie zauważyłem takiej piany i to mnie frapuje, piwo bulgota już 6 dzień ma ok 5blg. Zapach i smak wydaje mi się wporządku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skazi 22 Posted October 24, 2019 Zgadnij do czego służy ten temat: Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted October 24, 2019 Wygląda OK 1 starx93 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 24, 2019 Bylo wszystko dobrze, ale otworzyłeś nie potrzebnie fermentor i teraz niewiadomo czy czegoś nie złapie 1 starx93 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted October 24, 2019 2 minuty temu, Juniorek napisał: Bylo wszystko dobrze, ale otworzyłeś nie potrzebnie fermentor i teraz niewiadomo czy czegoś nie złapie Nie strasz kolegi, już jest zalkoholowane więc już trochę odporne na zakażenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
starx93 0 Posted October 24, 2019 Dziękuje za odpowiedzi, chyba faktycznie paniki tylko narobione. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gruby. 11 Posted October 25, 2019 Dynia trochę zassała, trochę napluła i teraz pływają kawałki dyni hehe. Jw to osady z drożdży, normalna sprawa. Na przyszłość po zadaniu drożdży zapomnij o wiadrze na 2 tyg. Osobiście mam zeszyt, a w zeszycie daty, np Warka 1, x słodu, x przerwy, a dalej 10 start fermentacji, do tej daty liczę 14 dni, kolejny punkt to 24 przelanie na cichą i klarowanie, znów do 24 dodaje 14 i wychodzi powiedzmy 8 kolejnego miesiąca na rozlew. Data podkreślona - czynność wykonana. Bardziej fascynujące jest sprawdzanie w zeszycie kiedy można ruszyć niż samo ruszanie i wciąganie gazów drożdżowych - które nie zawsze ciekawie zalatują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafał z Łodzi 7 Posted October 25, 2019 Ja tez jestem początkującym i mam dopiero 4 warki na koncie ale zasada aby nie otwierać fermentatora przez pierwsze 2tyg utkwiła mi głęboko w głowie. Pierwsze otwarcie fermentatora robię dopiero około 12-stego lub 13-stego dnia aby pobrać próbkę i sprawdzić BLG a potem 14 lub 15-stego znów sprawdzam BLG i jak jest bez zmian to przelewam na cichą. Wbij sobie głęboko zasadę aby przez pierwsze 10-14 dni w ogóle nie otwierać fermentatora. Bo to nikomu nie służy. Ani drożdżom ani tobie 1 starx93 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 25, 2019 Z ta zasada apropo otwierania fermentora to jest różnie, ja czasami po 6dniach fermentacji przelewam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted October 26, 2019 18 godzin temu, Juniorek napisał: Z ta zasada apropo otwierania fermentora to jest różnie, ja czasami po 6dniach fermentacji przelewam Co nie oznacza, że robisz dobrze 🙂 W jakim celu tak szybko przelewasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 26, 2019 @Jancewicz Zdarzyło mi się przelać na cicha po tak krótkim czasie Quote Share this post Link to post Share on other sites