Skocz do zawartości

Foreign Extra Stout - FES


Rafał z Łodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Chce zrobić FESa z przepisu Dori:

http://blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/

 

Zasyp:
– 5,0kg słodu pilzneńskiego
– 0,3kg słód Caraaroma
– 0,2kg  jęczmień palony
– 0,1kg Carafa I
– 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Zacieranie:

-64C przez 45 min

-72C przez 30 min

-Wygrzew 76C

 

Drożdże:

Użyje Gęstwy US-05 po Dry Stout 12 BLG

 

W tym FESie celuje w BLG 14-15

Tylko nie wiem jakich Chmieli użyć. Bo tych z przepisu nie ma w sklepie w którym kupuje składniki.

W innych przepisach widziałem ze polecają Marynke, Lubelski, Perle, Challenger.

Tylko nie wiem ktory wybrać w jakich ilościach i kiedy go dodać.

Proszę o poradę odnośnie chmieli do tego stylu.

A może jeszcze jakieś inne chmiele by tu lepiej pasowały ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmieli możesz użyć angielskich, będziesz miał bardziej stylowo. W FES chmiel nie gra pierwszoplanowej roli i jak nie masz angielskich to użyj któryś z tych co wymieniłeś. Ja swojego FESa chmieliłem Iungą na goryczkę i Lubelskim na smak/aromat dodanym na 15 minut gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze się skomponuje Lubelski, czy Marynka. Polecałbym jednak do brytyjskiego stylu użyć wyspiarskie chmiele. 

Mi bardzo odpowiada goryczka, jaką nadaje Target. Bardzo dobrze nada się też Goldings, czy Challenger

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.