Jump to content
Sign in to follow this  
Rafał z Łodzi

Foreign Extra Stout - FES

Recommended Posts

Czesc,

Chce zrobić FESa z przepisu Dori:

http://blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/

 

Zasyp:
– 5,0kg słodu pilzneńskiego
– 0,3kg słód Caraaroma
– 0,2kg  jęczmień palony
– 0,1kg Carafa I
– 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Zacieranie:

-64C przez 45 min

-72C przez 30 min

-Wygrzew 76C

 

Drożdże:

Użyje Gęstwy US-05 po Dry Stout 12 BLG

 

W tym FESie celuje w BLG 14-15

Tylko nie wiem jakich Chmieli użyć. Bo tych z przepisu nie ma w sklepie w którym kupuje składniki.

W innych przepisach widziałem ze polecają Marynke, Lubelski, Perle, Challenger.

Tylko nie wiem ktory wybrać w jakich ilościach i kiedy go dodać.

Proszę o poradę odnośnie chmieli do tego stylu.

A może jeszcze jakieś inne chmiele by tu lepiej pasowały ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieli możesz użyć angielskich, będziesz miał bardziej stylowo. W FES chmiel nie gra pierwszoplanowej roli i jak nie masz angielskich to użyj któryś z tych co wymieniłeś. Ja swojego FESa chmieliłem Iungą na goryczkę i Lubelskim na smak/aromat dodanym na 15 minut gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze się skomponuje Lubelski, czy Marynka. Polecałbym jednak do brytyjskiego stylu użyć wyspiarskie chmiele. 

Mi bardzo odpowiada goryczka, jaką nadaje Target. Bardzo dobrze nada się też Goldings, czy Challenger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...