Rafał z Łodzi 7 Posted October 18, 2019 Czesc, Chce zrobić FESa z przepisu Dori: http://blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/ Zasyp: – 5,0kg słodu pilzneńskiego – 0,3kg słód Caraaroma – 0,2kg jęczmień palony – 0,1kg Carafa I – 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne Zacieranie: -64C przez 45 min -72C przez 30 min -Wygrzew 76C Drożdże: Użyje Gęstwy US-05 po Dry Stout 12 BLG W tym FESie celuje w BLG 14-15 Tylko nie wiem jakich Chmieli użyć. Bo tych z przepisu nie ma w sklepie w którym kupuje składniki. W innych przepisach widziałem ze polecają Marynke, Lubelski, Perle, Challenger. Tylko nie wiem ktory wybrać w jakich ilościach i kiedy go dodać. Proszę o poradę odnośnie chmieli do tego stylu. A może jeszcze jakieś inne chmiele by tu lepiej pasowały ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 87 Posted October 18, 2019 Chmieli możesz użyć angielskich, będziesz miał bardziej stylowo. W FES chmiel nie gra pierwszoplanowej roli i jak nie masz angielskich to użyj któryś z tych co wymieniłeś. Ja swojego FESa chmieliłem Iungą na goryczkę i Lubelskim na smak/aromat dodanym na 15 minut gotowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted October 19, 2019 Dobrze się skomponuje Lubelski, czy Marynka. Polecałbym jednak do brytyjskiego stylu użyć wyspiarskie chmiele. Mi bardzo odpowiada goryczka, jaką nadaje Target. Bardzo dobrze nada się też Goldings, czy Challenger Quote Share this post Link to post Share on other sites