Jump to content
Ravage miodosytnik

Sprzęt - kuchenka elektryczna

Recommended Posts

Im więcej czytam tym bardziej chce coś uwarzyć z słodów niż ekstraktów. Za słodami przemawia kasa i mnogość kombinacji, za ekstraktami czas, łatwość wykonania. Moje możliwości stancyjne nie pozwalają na szaleństwo. Moja kuchenka cierpi przy 15 litrowej brzece....

 

Pytanie do was czy kojarzycie jakąs kuchenkę elektryczną wolno stojąca, (gazowe mnie nie interesują) która spokojnie zniesie obciążenie 30 kg i w górę:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sobotnie warzenie,kuchenka wytrzymała 30 litrów. Niestety musiałem wspomagać się grzałką zanurzeniową przy gotowaniu.8ac73cd915fa74f847daea600258def5.jpg9200f408d334329d6187c591e58e6892.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elektryczna tylko indukcja, ceramiczna ma zbyt małą sprawność.

Są gastronomiczne o mocy 3.5kW (to max co mają te na 230V), np taka: https://stalgast.com/kuchenka-indukcyjna-o-mocy-3500-w

Jeszcze dużego (50L) garnka na niej nie używałem, ale na małym (30L) na połowie mocy miałem rolling boil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może Zacznij robić mniejsze Warki :) wspomagać można się grzałka ;) 

Napewno warto tez pomyśleć o chłodnicy która będziesz możliwie jak najszybciej zbijać temperaturę 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Juniorek napisał:

Może Zacznij robić mniejsze Warki :) wspomagać można się grzałka ;) 

Napewno warto tez pomyśleć o chłodnicy która będziesz możliwie jak najszybciej zbijać temperaturę 

 

praca i czas ten sam, a mniejsza warka? Nawet nie mam ochoty próbować na mniejszej. a moja kuchenka nie bedzie i tak zadowolona z tego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasami nie ma wyjscia i trzeba się ratować mniejsza warka ;) przykładowo porter z samych słodów w 30l garze 20l Warki się nie da bez ekstraktu, ewentualnie jak ktoś ma lodówkę i nie mieści dużego fermentora trzeba ratować się mniejszymi 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 17.10.2019 o 13:16, tibek napisał:

Elektryczna tylko indukcja, ceramiczna ma zbyt małą sprawność.

Są gastronomiczne o mocy 3.5kW (to max co mają te na 230V), np taka: https://stalgast.com/kuchenka-indukcyjna-o-mocy-3500-w

Jeszcze dużego (50L) garnka na niej nie używałem, ale na małym (30L) na połowie mocy miałem rolling boil.

Używam z garnkiem 70 L i polecam. Najwięcej gotowałem 45 L brzeczki i daje radę.Trzeba szukać na portalach aukcyjnych żeby kupić taniej.Ja za swoją zapłaciłem 300zł.

IMG_20181208_190758.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

wow nie boisz się ze to walnie? :D

Zrobiłem w ten sposób już kilkanaście warek i nie zauważyłem żeby coś się działo.Konstrukcja zdaje się być całkiem solidna. Wieksze obawy miałem jak gotowałem w 40 l garnku emaliowanym na szklanej płycie gazowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...