Jump to content
Sign in to follow this  
groszeq

SH APA z lekkim chmieleniem - prośba o weryfikacje

Recommended Posts

Czołem,

Zrobiłem inwentaryzację magazynu i z dostępnych surowców wymyśliłem taką recepturę:

 

SH Cascade, 20 litrów

 

Ziarno Viking Pale Ale malt - 3.4 kg 68%

Ziarno Pilzneński - 0.8 kg 16%

Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10%

Ziarno Płatki pszeniczne 0.3 kg 6%

 

Zacieranie na lenia - 60 min w 69 st.

Gotowanie 60 min

Chmielenie

Gotowanie Cascade 20g na 60 min

Gotowanie Cascade  20g na 30 min

Gotowanie Cascade  10g na 10 min

Aromat (koniec gotowania) Cascade PL 10g  na 0 min

 

Pożyczyłem większość z innej receptury z forum.

Chciałbym sesyjne piwo, z leciutkim tylko "dotknięciem" ameryki.

 

Poproszę o sugestie.

Dzięki

Groszeq

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłeś IBU?

Ja ostatnio robiłem lekkie APA i na aromat dałem 50g Mosaic na ostatnie 15 minut gotowania. Wyszło idealnie. Tak się zastanawiam czy nie masz ciut za mało chmielu na aromat ale bardzo możliwe, że wyjdzie właśnie tak jak chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 30 i 10 min to moim zdaniem marnowanie chmielu. Lepiej całe 40g dać na wyłączenie palnika i\lub hopstand, co przy 20 litrach coś tam wniesie, ale też raczej nienachalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle nie ma najważniejszego - drożdży i schematu fermentacji. Podanie zasypu i chmielenia to nie jest żadna receptura.

 

Ale jak już mamy to ocenić, to po pierwsze jak wyżej - chmiel z 30min przesunąć na końcówkę, zacierać bardziej w 66-67C, no i ja tego chmielu bym dał nieco więcej, ale to już kwestia tego co chcesz uzyskać. Jak ma być naprawdę muśnięcie to może styknie. Zasyp w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja, zapomniałem o drożdżach. Będzie na gęstwie US-05.

IBU wg brewnessa wychodzi 30 i w takie celuję

Fermentacje puszczam w 19 st.

Zmieniłem temperaturę zacierania na 66 st.

Zmieniłem też chmielenie:

30 gr na 60 min

20 na 10 min

20 na koniec gotowania

 

Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.

Dziękuję za odzew i sugestie.

Groszeq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...