groszeq Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Czołem, Zrobiłem inwentaryzację magazynu i z dostępnych surowców wymyśliłem taką recepturę: SH Cascade, 20 litrów Ziarno Viking Pale Ale malt - 3.4 kg 68% Ziarno Pilzneński - 0.8 kg 16% Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10% Ziarno Płatki pszeniczne 0.3 kg 6% Zacieranie na lenia - 60 min w 69 st. Gotowanie 60 min Chmielenie Gotowanie Cascade 20g na 60 min Gotowanie Cascade 20g na 30 min Gotowanie Cascade 10g na 10 min Aromat (koniec gotowania) Cascade PL 10g na 0 min Pożyczyłem większość z innej receptury z forum. Chciałbym sesyjne piwo, z leciutkim tylko "dotknięciem" ameryki. Poproszę o sugestie. Dzięki Groszeq Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Liczyłeś IBU? Ja ostatnio robiłem lekkie APA i na aromat dałem 50g Mosaic na ostatnie 15 minut gotowania. Wyszło idealnie. Tak się zastanawiam czy nie masz ciut za mało chmielu na aromat ale bardzo możliwe, że wyjdzie właśnie tak jak chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Te 30 i 10 min to moim zdaniem marnowanie chmielu. Lepiej całe 40g dać na wyłączenie palnika i\lub hopstand, co przy 20 litrach coś tam wniesie, ale też raczej nienachalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Jak zwykle nie ma najważniejszego - drożdży i schematu fermentacji. Podanie zasypu i chmielenia to nie jest żadna receptura. Ale jak już mamy to ocenić, to po pierwsze jak wyżej - chmiel z 30min przesunąć na końcówkę, zacierać bardziej w 66-67C, no i ja tego chmielu bym dał nieco więcej, ale to już kwestia tego co chcesz uzyskać. Jak ma być naprawdę muśnięcie to może styknie. Zasyp w porządku. vmario 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszeq Posted October 16, 2019 Author Share Posted October 16, 2019 Racja, zapomniałem o drożdżach. Będzie na gęstwie US-05. IBU wg brewnessa wychodzi 30 i w takie celuję Fermentacje puszczam w 19 st. Zmieniłem temperaturę zacierania na 66 st. Zmieniłem też chmielenie: 30 gr na 60 min 20 na 10 min 20 na koniec gotowania Mam nadzieję, że wyjdzie dobre. Dziękuję za odzew i sugestie. Groszeq Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 Teraz ok, o ile temperatura fermentacji to faktyczna temperatura piwa. Jeśli otoczenia to trochę za wysoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.