Jump to content
Roy_Batty

Wężyk z oplotu vs BIAB

Recommended Posts

Witam
Czy ktoś z forumowiczów może porównać klarowność brzeczki uzyskanej wężykiem z oplotu z brzeczką uzyskaną metodą biab?.
Do tej pory filtrowałem wężykiem z oplotu. Uzyskana brzeczka i finalnie piwa były bardzo klarowne. Obawiam się, że metoda z workiem
zaciernym to droga na skróty i klarowność brzeczki ucierpi. Zanim zakupię worek chciałbym się upewnić jak to faktycznie jest z metodą biab.
Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacząłem warzyć metodą BIAB jakoś w tamtym roku. O ile BIAB przyspiesza bardzo całe warzenie, tak niestety jednak zostaje więcej syfu po gotowaniu. Ja korzystam z Hop Stoppera więc z klarownością może nie mam większych problemów, ale zlewanie brzeczki z wiadra trwa sporo dłużej przez właśnie tą większą ilość osadu. Generalnie warzę w ten sposób tylko lżejsze piwa lub małe warki, bo przy większej ilości słodu ciężko utrzymać worek nad garem :P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam worek 100 mikronów do zacierania i wysładzania więc to nie do końca BIAB ale brzeczka jest bardzo mętna. Po przelaniu do wiadra mam 1cm mułu na dnie ale to w niczym nie przeszkadza bo piwo później samo wyklaruje się do zadowalającego poziomu a jak chcę mieć super klarowne to dodaję do gotowania glony albo whirlfloc i gitara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...