Jump to content

Recommended Posts

Jako, że równiez za moją namową poświęciłeś te kilka godzin swojego życia, żeby tak szczegółowo podzielić się swoją wiedzą, z tego miejsca składam ogromne podziękowania.

Sam bym nie napisał lepiej takiego poradnika.

Brawo!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy widzisz przeciwwskazania zastąpienie palnika spirytusowego małym palnikiem gazowym tj. kuchenka turystyczna? Obecnie mam takowy i do tej pory pomaga mi przy transferze drożdży do startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za świetny artykuł! Ten bardziej przekonuje mnie do założenia banku drożdży, nie z powodu jakichś ułomności merytorycznych poprzedniego, ale ze względu na prostszą procedurę. Wciąż mierzi mnie jednak szybkowar, stąd moje pierwsze pytanie:

 

1. Czy można szybkowar zastąpić piekarnikiem?

 

Piekarnik nie wytwarza ciśnienia, ale temperaturę można ustawić o wiele wyższą niż 120°C, jak też wydłużyć czas. Nawet jeżeli nie uzyska się całkowitej sterylności, to może jednak poziom dezynfekcji będzie wystarczający, by od razu wykorzystać w miarę jałowy zestaw (bez opcji  długotrwałego przechowywania)?

 

Drugie pytanie jest powiązane z poprzednim i dotyczy starterów ostatniego stopnia w ogólności:

 

2. Czy możliwe jest zagotowanie brzeczki na duży starter od razu w kolbie za pomocą piekarnika?

 

Wstawiamy kolbę z brzeczką do piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i gotujemy. Wyciągamy zdezynfekowany starter.

 

On 10/13/2019 at 4:53 PM, DanielN said:

Taka pojemność wystarczy na zrobienie startera do piwa górnej fermentacji, do około 15-16 blg.

 

Tu moje ostatnie pytanie:

 

3. Jaką wielkość warki masz tu na myśli? Jeżeli chodzi o 20l, to czy dla 15l granica ekstraktu wyniesie proporcjonalnie 20…21°Blg? No, powiedzmy maksymalnie 20°Blg, biorąc pod uwagę, że mocniejsze piwa nie skalują się liniowo i wymagają więcej komórek na litr na °Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, yoshko napisał:

Czy widzisz przeciwwskazania zastąpienie palnika spirytusowego małym palnikiem gazowym tj. kuchenka turystyczna? Obecnie mam takowy i do tej pory pomaga mi przy transferze drożdży do startera.

Jeżeli jest on czysty, w takim sensie że nie ubrudzony resztkami jedzenia i jest Ci wygodny to pewnie tak. 

Palnik spirytusowy jest niewielki i wygodny. Pozwala pracować na siedząco z opartymi łokciami. Masz wtedy dużą stabilność ruchów. Palnik spirytusowy możesz zrobić ze słoika po koncentracie i grubego knota. Na YT są tutoriale. Też gdzieś dałem link do pierwszego z brzegu filmu. Wejdź w poniższy spis, znajdź artykuł o banku 1/4, tam gdzieś podawałem link. Albo wpisz 'alcohol burner DIY' w YT.

 

 

 

1 godzinę temu, vmario napisał:

Czy można szybkowar zastąpić piekarnikiem?

W tym przypadku będzie to raczej niemożliwe. Stopi Ci plastikowe zakrętki. 

Możesz obejść się bez szybkowara, ale kosztem czasu i większego ryzyka. Możesz pasteryzować startery metodą tyndalizacji. Opisałem to jakiś czas temu w tym wpisie:

Zajmuje dużo czasu, ale jak zrobisz to w wielu słoikach/butelkach i nic Ci w nich nie ruszy to możesz śmiało używać. 

 

W piekarniku możesz sterylizować na sucho sami szkło. Zamykasz kapturkiem foliowym i na 200 stopni na godzinę.

 

1 godzinę temu, vmario napisał:

Czy możliwe jest zagotowanie brzeczki na duży starter od razu w kolbie za pomocą piekarnika?

Raz tak zrobiłem, nie polecam. Zostaje duży osad dookoła lustra brzeczki. Bardzo trudny do zmycia. Na jednej małej kolbie mam go do dzisiaj. 

 

1 godzinę temu, vmario napisał:

Jaką wielkość warki masz tu na myśli? Jeżeli chodzi o 20l, to czy dla 15l granica ekstraktu wyniesie proporcjonalnie 20…21°Blg? No, powiedzmy maksymalnie 20°Blg, biorąc pod uwagę, że mocniejsze piwa nie skalują się liniowo i wymagają więcej komórek na litr na °Blg?

Świetne pytanie, bo nigdzie tego nie napisałem. Mówię o warkch 20l. Zmniejszając wybicie będziesz w stanie zaszczepiać większy blg. Jest tylko jeden problem z duzymi starterami, znacznie rozcieńczają brzeczkę. To się też da obejść. Użyć mocno flokulijacych drożdży, potem zlać przerobiony starter i zadać samą gęstwę. Do super mocnych piw lepiej użyć świeżej gęstwy, bo trudno uzyskać zalecaną przez kalkulatory ilość biomasy tylko że starterów. Sam robię czasem starter w dwóch dużych kolbach i zadaje samą gęstwę. Jak do tej pory działa. Zaszepiałem tak ostatnio Belgian Dark Strong Ale miało to ekstrakt 19blg na starcie, po około 12 godzinach zaczęło pracować, napowietrzylem, dodałem jeszcze 2blg z cukru kandyzowanego, trzeba było potem blow-offa zakładać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, przemo_07_10 napisał:

@DanielN używasz jakiegoś sposobu na obliczanie ilości komórek drożdżowych w swoich starterach skąd wiadomo że jest ich wystarczającą ilość? 

O propagacji jest sproo informacji w książce Yeast, link dałem w poradniku. Jakiś czas temu opisałem to w tym wpisie:

TL;DR;

Drożdże namnożą się na tyle ile pozwala im miejsce. Dlatego sterując pojemnością startera będziesz miał określoną liczbę komórek. Będzie ona trochę inna dla różnych szczepów. Nie musisz mieć drogiego sprzętu, aby mniej więcej trafić w potrzebną ilość. Przy piwach sesyjnych górnej fermentacji wielkość startera około 1.1-1.3 litra jest wystarczająca w większości przypadków. Taki przykład jak to wyliczam. Planuje 13blg, wtedy robię starter 1.3 litra + 130ml. Dla 11blg 1 litr +110ml. Powyżej 14.5 - 15blg ten dodatek zwiększam więcej. Ale wtedy starter robię na dwie kolby i tam jest więcej zabawy. Do piw od 15 blog najlepiej gęstwa. Tam już szok osmotyczny daje o sobie znać. Najczęściej jest, to delikatny overpitching dla piw górnej fermentacji, ale nie zauważam żadnych negtywnych posmaków. Overpitching musiałby by być duzo większy by miał znaczący wpływ.

 

Edited by DanielN
Korekta po autokorekcie telefonu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam o starterach z sucharów bo chciałbym zrobić starter i wrzucić dwie trzy probówki do banku w tym wątku

kolega opisał robienie małego startera z sucharów z 1/4 saszetki co o tym sądzisz aby czyste suchary przechowywać w banku w formie płynnej? No i jak dobrać proporcje aby mieć starter do 20 litrowej warki bo odebranie 10-15 ml do probówek chyba nie stanowi różnicy w bilansie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.11.2019 o 18:31, WojtekGaaD napisał:

kolega opisał robienie małego startera z sucharów z 1/4 saszetki co o tym sądzisz aby czyste suchary przechowywać w banku w formie płynnej? No i jak dobrać proporcje aby mieć starter do 20 litrowej warki bo odebranie 10-15 ml do probówek chyba nie stanowi różnicy w bilansie.

@WojtekGaaD z mojego punktu widzenia nie opłaca się inwestować czasu, oczywiście z Twojego punktu widzenia może to wyglądać inaczej. Drożdże suche są tanie, ogólnodostępne, proste w stosowaniu. Zauważ, że chcąc je przenieść do banku czeka Cię droga przez sterylizację a potem propagację. W przypadku drożdży płynnych bank zabezpiecza Cię przed niedostępnością jakiegoś szczepu oraz pozwala trochę zaoszczędzić. Wtedy ścieżka przygotowania i preparacji staje się już opłacalna. To oczywiście moje subiektywne zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...