Jump to content
Rebelion

mango kiedy?

Recommended Posts

jak w temacie kiedy dodać pulpę z mango do piwa? gdzieś ktoś radził żeby po 2-3 dniach burzliwej dodać a znowu gdzie indziej znalazłem że lepiej na cichej, co jest waszym zdaniem lepsze? no i jak ktoś ma jakieś wskazówki to tez mile widziane :D z góry dzięki :beer: 

ps. jak ktoś ma mi pisać że taki temat był na forum już sto razy i żebym sobie znalazł to niech nie traci czasu i nie zaśmieca mi tym takimi odpowiedziami posta bo forum jest po to by pytać a czasu kopać nie ma póki co więc jeżeli ktoś będzie chciał to odpisze , wyśle linka itp . Dzięki :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio dodalem od razu na burzliwa i tez fajnie czuc to mango, jak dodasz na cichej to fermentacja pewnie znowu ruszy bo w mango cukry sa

Za jakis czas bede probowal drugi raz dokladnieno samo piwo uwarzyc z mango na cichej to bede mial lepsze porownanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodałem na koncówkę burzliwej. Póki co w smaku nędzą, w aromacie dużo lepiej. Potrzymam jeszcze z tydzień to może coś wyciągnie i przeleję na cichą.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio dałem 2,7 kg na 24 l na cichą na 2 tyg i myślę, że mogłem dać ciut więcej.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

o kurde to sporo .... ja mam 1 kg na jakieś 15 L piwa :D ogólnie to zastanawiam się ile by trzeba było tej pulpy żeby wyszło coś w rodzaju "mangonel" z browaru szpunt 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mam odczucie że moja ilość to za mało, obawiam się tylko czy zwiększanie ilości owoców nie pogłębi wytrawności piwa. Po burzliwej zeszło mi już do 2°Blg, więc dość mocno. Mam wrażenie, że owoce przyczyniły się do tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a pulpa z mango tania nie jest :D :( no ja właśnie zlałem na cicha , w tydzień zjadły z 15 na 5,5 blg a teraz 1 kg pulpy więc znowu ruszy trochę pewnie ale zobaczymy jak to będzie 

przed rozlewem do butelek trzeba będzie przefiltrować dość dobrze , czym będziesz to robił ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schłodzenie do zera i podwójna pończoszka, przy czym ja przelewam na cichą i  jeszcze chmiel dorzucam. 

 

3 minuty temu, Rebelion napisał:

a pulpa z mango tania nie jest :D :(

Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też mam zamiar dać chmielu tak na 3-4 dni przed butelkowaniem a później możliwe że zrobię to co Ty, no poza chłodzeniem bo nie mam gdzie zniżyć temperatury do 0 😣

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, korzen16 napisał:

Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię.

Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba Undeath pisał że nie był zadowolony z puchu i też użył świeżych owoców.

2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. 

Tylko takie biorę pod uwagę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...