Rebelion Posted October 12, 2019 Share Posted October 12, 2019 jak w temacie kiedy dodać pulpę z mango do piwa? gdzieś ktoś radził żeby po 2-3 dniach burzliwej dodać a znowu gdzie indziej znalazłem że lepiej na cichej, co jest waszym zdaniem lepsze? no i jak ktoś ma jakieś wskazówki to tez mile widziane z góry dzięki ps. jak ktoś ma mi pisać że taki temat był na forum już sto razy i żebym sobie znalazł to niech nie traci czasu i nie zaśmieca mi tym takimi odpowiedziami posta bo forum jest po to by pytać a czasu kopać nie ma póki co więc jeżeli ktoś będzie chciał to odpisze , wyśle linka itp . Dzięki zasada and Gruby. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 12, 2019 Share Posted October 12, 2019 Na cichą. Fradio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted October 13, 2019 Share Posted October 13, 2019 Ja ostatnio dodalem od razu na burzliwa i tez fajnie czuc to mango, jak dodasz na cichej to fermentacja pewnie znowu ruszy bo w mango cukry saZa jakis czas bede probowal drugi raz dokladnieno samo piwo uwarzyc z mango na cichej to bede mial lepsze porownanie Rebelion 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted October 13, 2019 Author Share Posted October 13, 2019 no cóż to dodam na cichej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Ja dodałem na koncówkę burzliwej. Póki co w smaku nędzą, w aromacie dużo lepiej. Potrzymam jeszcze z tydzień to może coś wyciągnie i przeleję na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted October 14, 2019 Author Share Posted October 14, 2019 ile kg pulpy dałeś i na ile litrów piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 1,1kg na 13,5L piwa. To ta warka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Ja ostatnio dałem 2,7 kg na 24 l na cichą na 2 tyg i myślę, że mogłem dać ciut więcej. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted October 14, 2019 Author Share Posted October 14, 2019 o kurde to sporo .... ja mam 1 kg na jakieś 15 L piwa ogólnie to zastanawiam się ile by trzeba było tej pulpy żeby wyszło coś w rodzaju "mangonel" z browaru szpunt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Też mam odczucie że moja ilość to za mało, obawiam się tylko czy zwiększanie ilości owoców nie pogłębi wytrawności piwa. Po burzliwej zeszło mi już do 2°Blg, więc dość mocno. Mam wrażenie, że owoce przyczyniły się do tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted October 14, 2019 Author Share Posted October 14, 2019 a pulpa z mango tania nie jest no ja właśnie zlałem na cicha , w tydzień zjadły z 15 na 5,5 blg a teraz 1 kg pulpy więc znowu ruszy trochę pewnie ale zobaczymy jak to będzie przed rozlewem do butelek trzeba będzie przefiltrować dość dobrze , czym będziesz to robił ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Schłodzenie do zera i podwójna pończoszka, przy czym ja przelewam na cichą i jeszcze chmiel dorzucam. 3 minuty temu, Rebelion napisał: a pulpa z mango tania nie jest Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię. Rebelion 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted October 15, 2019 Author Share Posted October 15, 2019 Ja też mam zamiar dać chmielu tak na 3-4 dni przed butelkowaniem a później możliwe że zrobię to co Ty, no poza chłodzeniem bo nie mam gdzie zniżyć temperatury do 0 😣 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 15, 2019 Share Posted October 15, 2019 15 godzin temu, korzen16 napisał: Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię. Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 15, 2019 Share Posted October 15, 2019 Chyba Undeath pisał że nie był zadowolony z puchu i też użył świeżych owoców. 2 godziny temu, Oskaliber napisał: Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. Tylko takie biorę pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadget Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 czym odfiltrować takie mango nie mając możliwości schłodzenia przed rozlaniem? filtr 5 mikronów wystarczy żeby wszystko co potrzeba wyłapać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.