Jump to content

mango kiedy?


Rebelion
 Share

Recommended Posts

jak w temacie kiedy dodać pulpę z mango do piwa? gdzieś ktoś radził żeby po 2-3 dniach burzliwej dodać a znowu gdzie indziej znalazłem że lepiej na cichej, co jest waszym zdaniem lepsze? no i jak ktoś ma jakieś wskazówki to tez mile widziane :D z góry dzięki :beer: 

ps. jak ktoś ma mi pisać że taki temat był na forum już sto razy i żebym sobie znalazł to niech nie traci czasu i nie zaśmieca mi tym takimi odpowiedziami posta bo forum jest po to by pytać a czasu kopać nie ma póki co więc jeżeli ktoś będzie chciał to odpisze , wyśle linka itp . Dzięki :D 

Link to comment
Share on other sites

Też mam odczucie że moja ilość to za mało, obawiam się tylko czy zwiększanie ilości owoców nie pogłębi wytrawności piwa. Po burzliwej zeszło mi już do 2°Blg, więc dość mocno. Mam wrażenie, że owoce przyczyniły się do tego.

Link to comment
Share on other sites

a pulpa z mango tania nie jest :D :( no ja właśnie zlałem na cicha , w tydzień zjadły z 15 na 5,5 blg a teraz 1 kg pulpy więc znowu ruszy trochę pewnie ale zobaczymy jak to będzie 

przed rozlewem do butelek trzeba będzie przefiltrować dość dobrze , czym będziesz to robił ?

Link to comment
Share on other sites

Schłodzenie do zera i podwójna pończoszka, przy czym ja przelewam na cichą i  jeszcze chmiel dorzucam. 

 

3 minuty temu, Rebelion napisał:

a pulpa z mango tania nie jest :D :(

Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię.

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, korzen16 napisał:

Przygotowywałem sam mango, wyszło taniej, ale przede wszystkim bardzo aromatycznie - te z puchy nie są ponoć specjalne. Kolejny raz też tak zrobię.

Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. 

Link to comment
Share on other sites

Chyba Undeath pisał że nie był zadowolony z puchu i też użył świeżych owoców.

2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Zależy jaka pucha. Musi być koniecznie odmiana alphonso i czysta pulpa, a nie z jakimiś cukrami. 

Tylko takie biorę pod uwagę.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.