Jump to content
Sign in to follow this  
Jacek G.

Dodanie laktozy bezpośrednio do butelek ...

Recommended Posts

Mam na cichej 17l stouta z ekstraktów (gotowy zestaw z BA "Prawdziwy Stout...", lekko modyfikowany). Nastawiłem na fermentację brzeczkę ok. 13Blg, przy przelaniu na cichą było 3Blg. Teraz jeszcze raz na jakiś czas "bulknie" i mam obawę czy nie wyjdzie zbyt (skrajnie) wytrawny. Postanowiłem, że zabutelkuję połowę z dodatkiem laktozy, aby potem porównać obie wersje. Chcę dodać laktozę w proszku bezpośrednio do butelki (miarka na lejek i lekko spłukać piwem). Laktoza o dużej czystości ze sklepu dla dzieci: https://biobaby.pl/product-pol-77-Alpenschnee-Naturalny-Cukier-Mleczny-Laktoza.html

Podczas refermentacji powinna się wymieszać na zasadzie ruchów Browna, a poza tym na początek refermentacji zawsze trochę obracam butelkami.

Gdzieś przeczytałem, że na 23l piwa ktoś dodał 300g laktozy - proporcjonalnie u mnie by wyszło ok. 6,5g na butelkę 0,5l.

Proszę o ocenę tego pomysłu -> sposób dodania i ilość.

 

Czy taką np.laktozę, glukozę lub ekstrakt w formie suchego proszku można dezynfekować np. w mikrofalówce?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś dodawałem glukozę miarka bezpośrednio z opakowania nic infekcji nie złapie. Jednak teraz robię syrop cukrowy dodaje do piwa i butelkuje o wiele szybciej i lepiej ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Jacek G. napisał:

Wydaje się, że jest to bezpieczne źródło. Chyba bym zaryzykował sypanie prosto do butelek, jedyne co mnie martwi, to pienienie się piwa przy rozlewie. Raz próbowałem tej metody i miałem problemy właśnie z pianą w butelce i "wychodzeniem piwa". Teraz stosuję wyłącznie syrop z wody i glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jacek G. napisał:

Postanowiłem, że zabutelkuję połowę z dodatkiem laktozy, aby potem porównać obie wersje.

Doprecyzuję: i tak do refermentacji dam glukozę, a laktozę chcę dać do połowy butelek dodatkowo dla smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Jacek G. napisał:

Doprecyzuję: i tak do refermentacji dam glukozę, a laktozę chcę dać do połowy butelek dodatkowo dla smaku.

Mi nie pasuje wlewanie piwa do butelek w których jest cukier w postaci proszku, dlatego napisałem że wolę roztwór wodny mieszać z całą objętością piwa do rozlewu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zabutelkować pół warki bez laktozy, potem dolać syrop laktozowy do fermentora z którego rozlewasz i zabutelkować drugie pół. Raz tak zrobiłem (wersja bez laktozy okazała się lepsza w moim przypadku). Bezpośrednio do butelek nie sypałem nigdy więc nie wiem.

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.10.2019 o 18:32, Glowa napisał:

Raz tak zrobiłem (wersja bez laktozy okazała się lepsza w moim przypadku).

Pamiętasz może jaka to była ilość laktozy (choćby przybliżona)?

Pytam w nawiązaniu do przeczytanego tematu z piaskownicy, który porusza zagadnienie ilości laktozy:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem ok 25 gramów na litr, ale tylko raz w życiu robiłem milk stouta. Jak nie wiesz ile sypnąć to podziel sobie tę laktozową część warki na mniejsze i różnie je dosłódź, np dodaj 150 gramów laktozy do 10 litrów piwa, zabutelkuj 5 litrów(czyli ok 15 gramów laktozy na litr), dodaj kolejne 50 gramów laktozy, zabutelkuj 5 litrów (czyli w przeliczeniu ok 25 gramów laktozy na litr) i będziesz miał porównanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...