Jump to content

XI Krakowski KPD


cząsi
 Share

Recommended Posts

  • elroy changed the title to XI Krakowski KPD
6 minut temu, wannabuydrugs napisał:

Chyba jest błąd w tytule posta bo chodzi o świąteczny a nie krakowski.
 

 

Raczej post, a nie tytuł nie jest jeszcze poprawiony. Od grudnia "Mikołajkowy KPD" staje się "Krakowskim KPD" (też ubolewam, że ubywa jeden konkurs, a do tego taka nazwa ;) ).

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Panowie, nie ma mowy o żadnym błędzie. Tak jak informowaliśmy pod najbliższym grudniowym konkursem, Mikołajkowy KPD oficjalnie zmienia nazwę na Krakowski KPD ;)

 

Wiemy, że nie każdemu zmiana nazwy się spodoba, ale chcemy by konkurs przede wszystkim kojarzył się z miastem Kraków, a niekoniecznie z okresem Świąt Bożego Narodzenia (choć zarówno kategorie, jak i klimat konkursu, niewątpliwie będą na to wskazywać) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hej, 

Może najpierw przeprowadzimy edycję 2020, a dopiero będziemy myśleć o 2021 ;)

Tak jak zwykle to miało miejsce, będzie to grudzień, ale podanie dokładnej daty w dzisiejszych czasach byłoby niepoważne. 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Kto by nie chciał ;) Dopóki lokale gastronomiczne w dalszym ciągu są zamknięte, my również mamy związane ręce...

 

I pamietajcie proszę, że jesteśmy pod wątkiem 2021 (czyli edycją numer XI, która zaplanowana jest na grudzień 2021, natomiast edycja X konkursu z przyczyn wiadomych jest przełożona na przełom stycznia/lutego 2021). 

Edited by cząsi
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 weeks later...
  • 5 weeks later...

Hej, 

To nie ten wątek (pamiętajmy że X Krakowski KPD jest podpięty pod rok 2020).

Ale odpowiem w imieniu organizatorów, metryczki piw, które odpadły w eliminacjach są już dostępne w systemie konkursowym. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Za FB: 
 
Drodzy!
XI Krakowski KPD już w grudniu 2021. Wrzucamy więc opisy stylów konkursowych. Cztery z nich były już znane wcześniej, a niedawno dodaliśmy dwa - Polish IPA i Old Ale (>17 Blg). Piwo świąteczne - pozostaje kategorią otwartą, poza Pucharem PSPD.
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej ;)

Regulaminu jeszcze nie ma, bo musimy potwierdzić dokładną datę przeprowadzenia konkursu oraz daty recepcji piw. 

Jeżeli chodzi o ilość butelek to możemy potwierdzić, bo nie zmienia się to z roku na rok: 

 

3 butelki o pojemności 0,5l lub 4 butelki o pojemności 0,33l 

 

Jak tylko regulamin będzie gotowy, zostanie zamieszczony na stronie konkursu na fb i postaram się go wrzucić także tutaj :)

 

Link to comment
Share on other sites

To ja jeszcze się do jednej rzeczy przyczepię... :) 

 

Old Ale

 

Wyróżniki stylu:
Piwo bardzo złożone, o dominującym słodowym i estrowym charakterze, słabo
chmielone, zazwyczaj długo leżakowane, często z wyraźnymi nutami pochodzącymi z
dojrzewania w drewnianych beczkach. Słabsze od barley wine, mocniejsze od
brytyjskich porterów, mniej palone i goryczkowe niż stouty imperialne.
Aromat:
Dominacja nut słodowych na poziomie od średniego do średniowysokiego, w tym:
suszone owoce, karmel, melasa, orzechy, toffi, porto, silne estry owocowe (na poziomie
od średniego do wysokiego), dopuszczalne nuty alkoholowe na poziomie od średniego
do wysokiego, utlenienie na poziomie do średnioniskiego (nuty papieru, mokrego kartonu,
sherry, miodowe) oraz kwaśność na poziomie do średnioniskiego. Z powodu długiego
leżakowania aromaty chmielowe zwykle nie przekraczają poziomu niskiego. Dzięki
leżakowaniu w drewnie piwo nabiera nut waniliowych i kokosowych, chociaż ich poziom
nie powinien przekraczać średniego.
Smak:
Dominuje słodowość na poziomie od średniego do wysokiego, z nutami orzechowymi,
karmelowymi, melasowymi. Dopuszczalne nuty tostowe i czekoladowe na poziomie do
średnioniskiego, choć niedopuszczalne nuty palone. Nawet jeśli piwo jest mocno
nachmielone, balans zwykle przesunięty jest w stronę słodyczy, ponieważ wrażenie
goryczki zmniejsza się przy dłuższym leżakowaniu. Estry owocowe na poziomie od
średniego do wysokiego, mogą kojarzyć się z nutami suszonych owoców lub czerwonego
wina. Nuty chmielowe na poziomie najwyżej niskim. Finisz od wytrawnego do lekko
słodkiego. W wyniku długiego leżakowania mogą pojawić się na poziomie do
średnioniskiego nuty utlenione kojarzące się z winami typu porto, sherry albo madeira
(miód, mokry karton). Dopuszczalne silne choć zwykle nie przytłaczające smaki
alkoholowe. Diacetyl dopuszczalny na poziomie niskim. Kwaśność na poziomie do
średnioniskiego powinna wpisywać się w ogólny profil smakowy, a nie dominować.


 

 

 

W skrócie.

Wyróżniki stylu: słabo chmielone; mniej palone niż...

Smak: niedopuszczalne nuty palone; Wzmianka o tym, że piwo może być jednak mocno nachmielone (...?)

 

Jakieś doświadczenie z metryczkami i sędziowaniem posiadam ale nie ukrywam, że są chwilę w których się gubię... Określenie "mniej palone niż..." rozumiem jako wskazówkę, że piwo jednak ma być palone ale "mniej niż...". Następnie w aromacie nie ma wzmianki o paloności a w smaku wyrażnie zaznaczone, że nie jest to dopuszczalne. Podobnie sprawa ma się w odniesieniu do chmielu, jako wyróżnik stylu zaznaczone, że ma być słabo chmielone. W smaku natomiast informacja, że piwo jednak może być mocno chmielone. Rozumiem zależność dotyczącą balansu i tego, że nikt nie stoi z miernikiem dodanego do piwa chmielu ale w mojej ocenie opis "wyróżniki stylu" powinien zostać wywalony albo przemoderowany. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Potwierdzamy, że XI Krakowski Konkurs Piw Domowych odbędzie się 10-11 grudnia i po raz kolejny gospodarzem konkursu będzie Browar Górniczo-Hutniczy. Wielkie dzięki!
Prezentujemy także regulamin konkursu (link poniżej). Z rejestracją piw ruszamy od 2 listopada. Zapraszamy!
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 4.12.2021 o 08:44, BROWAR KWARTA napisał:

Dzień dobry,

Czy w system jest zaktulizowany bo nie ma zaznaczone, że piwo dotarło...Pozdrawiam serdecznie

Hej, 

 

Piwa będą rozpakowywane w dniu jutrzejszym i wtedy również system będzie aktualizowany (najpóźniej do środy). Wszystkie informacje dotyczące konkursu (także te dotyczące aktualizacji zgłoszeń konkursowych ;) ) pojawiąją się:  
https://www.facebook.com/krakowskikpd

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Prezentujemy oficjalne wyniki finału XI Krakowskiego KPD, który odbył się w dniach 10-11/12/2021 

 

Wyniki finału w kategorii Old Ale (>17.5 blg):

1. Kacper Myśliński - 41,33

2. Mariusz Chilmon - 41,00

3. Bartłomiej Rukat - 38,33

 

Wyniki finału w kategorii Eisbock:

1. Mateusz Haberka 38,50

 

Wyniki finału w kategorii Saison:

1. Dawid Postój - 44,00

2. Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki - 39,00

3. Fabian Wojciech - 34,00

4. Waldemar Wach - 32,67

5. Dariusz Witek - 31,67

 

Wyniki finału w kategorii Polish IPA:

1. Jan Waloszczyk - 41,33

2. Dariusz Grabowski - 35,67

3. Adrian Miękina - 31,67

4. Janusz Švach - 29,33

5. Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki - 29,00

6. Piotr i Tomasz Osińscy - 28,00

 

Wyniki finału w kategorii Flanders Red Ale:

1. Wojciech Staszewski - 39,67

2. Leszek Kupidura - 38,67

3. Michał Pomianowski - 38,00

4. Artur Pasieczny - 36,67

 

Wyniki finału w kategorii Piwo Świąteczne:

1. Adam Halwa - 44,00

2. Rafał Trzeciakowski - 43,67

3. Dawid Fandrejewski - 37,33

4. Mateusz Haberka - 35,33

5. Mikołaj Pieczyński - 34,67

6. Klemens Słodyczka i Regina Gąsienica-Giewont - 31,67

7. Vitalii Petiurenko - 30,67

 

Serdeczne podziękowania dla wszystkich uczestników oraz organizatorów! I do zobaczenia w przyszłym roku! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.