Skocz do zawartości

Warka #5 Imperialny Milk Stout 20.1 BLG - problem z fermentacją


podchmielony_anioł

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

 

29.09. warzyłem Milk Stout'a korzystając z receptury Janka Gadomskiego (Mint Stout). Do uwarzenia wykorzystałem:

- 1,7 kg Pilzneńskiego;

- 0,3 kg Abbey;

- 0,3 kg Specjal W;

- 0,25 kg pszeniczny czekoladowy;

- 0,25 kg Carafa III Specjal;

- 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne;

- 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne;

- 0,4 kg laktozy (wrzucone na ostatnie 15' gotowania);

- 10g Marynki (wrzucone na 60').

 

Do wysładzania wykorzystałem 9 litrów wody, co dało mi 14 litrów brzeczki (i tutaj wiem, że za mało wysłodziłem, dlatego też mam takie duże BLG). Drugim powodem dużego BLG jest duża ilość laktozy oraz fakt, iż do zagotowanie brzeczki długo trwało.

 

Ale schody zaczęły się dopiero podczas fermentacji. Do fermentacji użyłem gęstwy po drożdżach US-05 (1 dniowa gęstwa po Polish Pale Ale). Drożdże zadałem dnia następnego, kiedy piwo miało temperaturę 21 stopni. Fermentacja ruszyła tego samego dnia. Termometr przyklejony jest do boku fermentora izolowany kawałkiem styropianu. Temperatury były sprawdzane rano i wieczorem.

 

1 dzień - 15,9 stopni (tak mi schłodziło w pojemniku fermentacyjnym);

2 dzień - 18.2 / 18.1; 

3 dzień - 18.3 / 18.6 (rano nie było już widocznych oznak fermentacji, wieczorem sprawdziłem ekstrakt - 13.9 BLG - wiem, że ponad 2 BLG pochodzi od laktozy);

4 dzień - 18.6 / 19.2;

5 dzień - 19.2 / 19.4;

6 dzień - 19.4 / 19.2 (rano zmierzyłem ponownie ekstrakt i był bez zmian; wieczorem zdałem drożdże S-04, które cały dzień namnażałem w ekstrakcie słodowym);

7 dzień - 18.8 / 19.3;

8 dzień - 18.8 / 19.4;

9 dzień - 20.2 / 20.8;

10 dzień - 20.5 / 21.6;

11 dzień - 21.0

 

To co mnie martwi, to to, że nie wiem czy S-04 podjęły pracę, faktycznie pod pokrywą jest CO2, ale "nie bulka" (wiem, że to nie jest wyznacznik fermentacji). Zamierzam do niedzieli fermentować dalej w temperaturach w granicach 21 stopni i sprawdzić BLG.

 

Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło?

1. wrzucać drożdże winiarskie?

2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc?

 

Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał:

Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło?

1. wrzucać drożdże winiarskie?

2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc?

Jeśli przez 11 dni nie ruszyły Ci drożdże, to już dawno masz to zainfekowane.

 

23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał:

Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe.

No to skoro go próbowałeś to chyba czujesz czy przefermentowało czy pijesz brzeczkę?

 

EDIT:

A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie?

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Oskaliber napisał:

A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie?

 

Mierzone spławikiem. Do niedzieli nie będę niczego ruszał, tylko trzymał temperaturę ok. 21 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.