Jump to content
podchmielony_anioł

Warka #5 Imperialny Milk Stout 20.1 BLG - problem z fermentacją

Recommended Posts

Serwus!

 

29.09. warzyłem Milk Stout'a korzystając z receptury Janka Gadomskiego (Mint Stout). Do uwarzenia wykorzystałem:

- 1,7 kg Pilzneńskiego;

- 0,3 kg Abbey;

- 0,3 kg Specjal W;

- 0,25 kg pszeniczny czekoladowy;

- 0,25 kg Carafa III Specjal;

- 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne;

- 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne;

- 0,4 kg laktozy (wrzucone na ostatnie 15' gotowania);

- 10g Marynki (wrzucone na 60').

 

Do wysładzania wykorzystałem 9 litrów wody, co dało mi 14 litrów brzeczki (i tutaj wiem, że za mało wysłodziłem, dlatego też mam takie duże BLG). Drugim powodem dużego BLG jest duża ilość laktozy oraz fakt, iż do zagotowanie brzeczki długo trwało.

 

Ale schody zaczęły się dopiero podczas fermentacji. Do fermentacji użyłem gęstwy po drożdżach US-05 (1 dniowa gęstwa po Polish Pale Ale). Drożdże zadałem dnia następnego, kiedy piwo miało temperaturę 21 stopni. Fermentacja ruszyła tego samego dnia. Termometr przyklejony jest do boku fermentora izolowany kawałkiem styropianu. Temperatury były sprawdzane rano i wieczorem.

 

1 dzień - 15,9 stopni (tak mi schłodziło w pojemniku fermentacyjnym);

2 dzień - 18.2 / 18.1; 

3 dzień - 18.3 / 18.6 (rano nie było już widocznych oznak fermentacji, wieczorem sprawdziłem ekstrakt - 13.9 BLG - wiem, że ponad 2 BLG pochodzi od laktozy);

4 dzień - 18.6 / 19.2;

5 dzień - 19.2 / 19.4;

6 dzień - 19.4 / 19.2 (rano zmierzyłem ponownie ekstrakt i był bez zmian; wieczorem zdałem drożdże S-04, które cały dzień namnażałem w ekstrakcie słodowym);

7 dzień - 18.8 / 19.3;

8 dzień - 18.8 / 19.4;

9 dzień - 20.2 / 20.8;

10 dzień - 20.5 / 21.6;

11 dzień - 21.0

 

To co mnie martwi, to to, że nie wiem czy S-04 podjęły pracę, faktycznie pod pokrywą jest CO2, ale "nie bulka" (wiem, że to nie jest wyznacznik fermentacji). Zamierzam do niedzieli fermentować dalej w temperaturach w granicach 21 stopni i sprawdzić BLG.

 

Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło?

1. wrzucać drożdże winiarskie?

2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc?

 

Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał:

Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło?

1. wrzucać drożdże winiarskie?

2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc?

Jeśli przez 11 dni nie ruszyły Ci drożdże, to już dawno masz to zainfekowane.

 

23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał:

Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe.

No to skoro go próbowałeś to chyba czujesz czy przefermentowało czy pijesz brzeczkę?

 

EDIT:

A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie?

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Oskaliber napisał:

A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie?

 

Mierzone spławikiem. Do niedzieli nie będę niczego ruszał, tylko trzymał temperaturę ok. 21 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...