Jump to content
Ravage miodosytnik

Browar Doktorancki: warzenie z brewkitów i z ekstraktów słodowych

Recommended Posts

Jest to piękne forum, zadbane i czytelne. Dowiedziałem się z niego sporo i pozostaje jedynie teraz przekuć tę wiedzę w praktykę. Jako że nie mam warunków na warzenie ze słodów, to nastawiam się na warzenie z brewkitów oraz ekstraktów. (Warunki fizyczne może by się i znalazły, ale czas by coś porobić dłużej znajduję po 21 zazwyczaj)

Na forum znalazłem sporą część informacji o brewkitach, ale nigdy ostatecznego wyniku dobre czy niedobre. Polecacie, nie polecacie takiego, a takiego. Zawsze tylko „jest to mój pierwszy raz i mam problem”. Dlatego częściowo chcę uzupełnić ten wątek i skupić cześć uwagi na brewkitach.

Kolejną rzeczą, którą mam w planie to warzenie z ekstraktów. Wbrew pozorom daje one dużo możliwości – ktoś na mnie zaraz pewnie na krzyczy, że nie prawda; p Ale wydaje mi się, że warto opanować takie rzeczy na początku jak fermentacja i butelkowanie, a potem podnieść poprzeczkę.

Browar domowy założony w tym roku bardziej przynależy do domowej miodosytni niż na odwrót. Z domowej miodosytni wyszło już około 70l słodkiego trunku; p

Na stanie mam 4 wiadra z kranikiem i 3 bez. 5 korflaszy i 5 dam. Gar 15 litrowy i 5 litrowy. Różnej maści rurki, korki, korkownice. Kapslownicy nie mam jeszcze swojej. Suszarka na 90 butelek. 13 krat na piwo. Od tego roku 2 lodówki styropianowe – manualna pety z lodem - na fermentory oraz jedna spora na leżakowanie.

Problemy z zdobyciem butelek od wina mam spore, coś doradzicie?

Butelki na piwo zdobywam z ulubionego pubu – doradzam nie brać butelek z plastikową etykietą – zaraza z nimi. Obecnie około 200 butelek po kormoranie. Nic tylko warzyć piwo.

Miód z własnej pasieki najwyższa jakość.

 

 

Plany:

·         Miody pitne: tym razem z dodatkami na cichej fermentacji. Z racji tego, że nie wszystko zawsze idzie zgodnie z planem jak byśmy się mocno starali mam 25 kg miodu lipowego sfermentowanego. Nie nadaje się dla klienta, a wywalić tez szkoda więc mam okazje sprawdzić co z tego wyrośnie. Oczywiście będę sycić docelowo trójniak.

·         Piwo: świąteczne muszę przemyśleć recepturę. I jakieś lekkie jasne piwo z ekstraktów tym razem.

 

Moje warki:

Czy aby na pewno Pilzner, może Harnaś? Brewkit Coopers Pilzner

Miał być lager, ale te banany XD - Brewkit Coopers LAGER

Coopers Irish Stout brewkit

Coopers Family Secret Amber Ale

Coopers Real Ale

Piwo świąteczne miodowe

Jasne ale kopia

 

 

 

 

 

Moje miody pitne:

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aby na pewno Pilzner, może Harnaś? Brewkit Coopers Pilzner

Na moje pierwsze piwo poszedł lager Pilzner. I tutaj popełnimy wszystkie możliwe błędy. Pamiętajcie kochani najpopularniejsze piwo na pierwsze piwo się nie nadaje :D Ale zobaczmy jakie piwa sobie nawarzyłem.

Skład:

Data: 21.06.19

Coopers Pilzner 1,7 kg

1 kg cukru białego

BLG początkowe: nieznane – nie wnikacie

Drożdże – suchary coopersa

Warzenie – 60’

Warka 22l

Temp otoczenia przy fermentacji 23*

Refermentacja: 132g – ta śmieszna miarka do butelek.

 

 

Dzieci nie róbcie tego w domu:

Temperatura fermentacji około 21-23 stopnie. Burzliwa około tygodnia, nie zlewałem na cichą. Po około 3 tygodniach blg 0,5-1. Smak nie urywa, ale nie jest też jakoś strasznie przykry. Butelkowanie 07.07.19. Tydzień refermentacji. 

16.07.19 – bardzo klarowne, słaba piana i ohydne jakieś kwaśne czy coś – zlew

24.07.19 – jak wyżej – zlew

03.08.19 – mi nie smakuje znajomi mówią, że nie jest źle takie lekkie piwo. Ja dalej gdzieś wyczuwam ten kwaśny smak

16.08.19 – Podobnie jak poprzednio nie smakuje mi, ale jakoś może to zmęczę. Od momentu trzymania w styropianowej lodówce w temp około 10 stopni poprawiło się.

30.09.19 – dlaczego innym to smakuje?

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lager Coopers

Kolejna porażka i brak wiedzy z mojej strony

Skład:

Data: 21.06.19

Coopers lager 1,7 kg

1,4 kg ekstraktu słodowego jasnego Gozdawa

BLG początkowe: 13

Temp otoczenia przy fermentacji 23*

Drożdże – suchary coopersa

Warzenie – 60 min + 40g chmielu lubelskiego (naprawdę nie wiem teraz po co)

Warka 22l

 

 

BLG końcowe: 3

Alkohol: 4,9%

Refermentacja: 180g

 

 

26.07.19

Tydzień fermentacji poszedł dobrze – smak w porządku

01.08.19

Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE XD chodź kolega mówi, że jest to zapach korzenny.

10.08.19

Nadal się to utrzymuje

25.08.19

Jest ok, ale ten zapach tych bananów mnie drażni trochę

20.09.19

Powtórka

06.09.19

Ten posmak jakby osłab i jest już akceptowalny dla mnie.

08.09.19

Piwo smaczne, piana mam wrażenie robi się zbyt duża podczas nalewania. Mam problem by nalać je za jednym zamachem. Może za dużo cukru do refermentacji jednak.ło nagazowane

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Irish stout Coopers

 

Skład:

 

Ekstrakt Irish stout Coopers 1,7 kg

Ekstrakt ciemny bruntal 1,7 kg

Drożdże: s-04

 

Warzenie 60 min

 

BLG początkowe 13

Nastaw początkowy: 23l

Temperatura fermentacji: 18*

Start fermentacji 22.07.19

Butelkowanie: 12.08.19

BLG końcowe 3,5

 

Cukier do refermentacji: glukoza 129g

 

Alkohol: 4,7

 

27.07.19

Smakuje bardzo dobrze nawet jak na tak młode piwo

 

01.08.19

Smakuje dobrze, ale niepokoi mnie kra na powierzchni piwa

 

,10.08.19

 

Jest w porządku

 

20.08.19

 

Piwo jest smaczne

 

30.08.19

 

To piwo mogło stać koło Guinnesa? XD

 

15.09.19

 

Żelazo, strasznie dużo żelaza w smaku, na skórze jak posmaruje jest tragedia

 

30.09.19

 

Eh chyba kapsel zardzewiał.

Podsumowanie bardzo dobre piwo

 

09.10.19

Opinia: dobre tylko mało nagazowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Real ale Coopers

 

 

Skład:

 

 

Ekstrakt Real ale Coopers 1,7 kg (po terminie dobra cena)

Ekstrakt jasny Coopers 1,4 kg (po terminie dobra cena)

Ekstrakt suchy 100g Gozdawa

 

 

Drożdże: s-04 Bałem się brać oryginalne, gdyż nie wiadomo jak bardzo przeterminowany był ten brewkit

 

 

 

 

Warzenie 60 min

 

 

BLG początkowe 13

Nastaw początkowy 23l

Temperatura fermentacji: 15*

Start fermentacji 03.08.19

Butelkowanie: 25.08.19

BLG końcowe 3,5

 

 

09.08

 

 

Smak dobry, słabe odfermentowanie do 4 blg

 

 

14.08

Nadal 4blg dodanie pożywki dla win oraz 100g miodu

 

 

20.08

Chyba jakiś błąd 1,5blg? Coś się popsuło?

 

 

22.08

 

 

Blg jednak normalne coś musiałem pomylić poprzednio. Wynik – 3,5 blg smak ok

 

 

25 butelkowanie

 

 

04.09

Słabo nagazowane, bardzo drożdżowe

 

 

11.09

 

 

Odpowiednio nagazowane, wyczuwalne drożdże

 

 

22.09

 

 

Smaczne i dobrze się pieni

09.10.19

Polecam ten brewkit, ciekawe jak by smakował na oryginalnych drożdżach.

 

 

 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Family Amber Ale Coopers

 

 

Skład:

 

 

Ekstrakt Family Amber Ale Coopers 1,7 kg (po terminie dobra cena)

Ekstrakt jasny Coopers 1,4 kg (po terminie dobra cena)

 

 

Drożdże: s-04 Bałem się brać oryginalne, gdyż nie wiadomo jak bardzo przeterminowany był ten brewkit

 

 

 

 

Warzenie 60 min

 

 

BLG początkowe 11

Nastaw początkowy: 23l

Temperatura fermentacji: 16*

Start fermentacji 03.08.19

Butelkowanie: 25.08.19

BLG końcowe 3

 

 

 

 

 

 

09.08

 

 

Smak dobry, słabe odfermentowanie do 4 blg

 

 

14.08

Nadal 4blg dodanie pożywki dla win oraz 100g miodu

 

 

20.08

3,5

 

 

22.08

 

 

3 blg smak ok

 

 

25 butelkowanie

 

 

04.09

Słabo nagazowane, bardzo drożdżowe

 

 

11.09

Odpowiednio nagazowane, wyczuwalne drożdże

 

 

22.09

 

 

Smaczne piwo, dobrze nagazowane

 

 

09.10.19

 

 

Piwo smaczne, lecz strasznie się pieni. Problem by nalać je za jednym zamachem

 

11.10.19

 

Chyba ja kiepsko nalewam. Zaczyna być wyczuwalny aromat orzechów, tak jak pisało na opakowaniu. 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne Ale kopia

Skład:

Płynny ekstrakt

Jasny Bruntal

4.02 kg


Chamie: Lubelski 44g

                Saaz 100g

 

 

Drożdże: s-05

Pożywka stron ferm do wina cała paczka

 

 

Warzenie 60 min

 

 

Użyto do

 

Nazwa

 

Ilość

 

Czas

 

Alfa kwasy

 

Gotowanie

Lublin (Lubelski)

26 g

60 min

4 %

Gotowanie

Lublin (Lubelski)

18 g

30 min

4 %

Gotowanie

Saaz (Czech Republic)

10 g

30 min

4.5 %

Aromat (koniec gotowania)

Saaz (Czech Republic)

40 g

15 min

4.5 %

Aromat (koniec gotowania)

Saaz (Czech Republic)

10 g

5 min

4.5 %

Na zimno

Saaz (Czech Republic)

50 g

5 dni

4.5 %

 

 

 

 

BLG początkowe 12

IBU 29

Balans goryczy 0.59 Gorzkie

Nastaw początkowy: 23,1l

Temperatura fermentacji: 14-16*

Start fermentacji 25.09.19

Przelanie Na cicha fermentacje. 22l 10.10.19

Blg po burzliwej fermentacji: 2.5 niecałe. 

 

Butelkowanie: 13.10

BLG końcowe 2.5 niecałe. 

Refermentacja w butelce. 140g

 

05.10

Od fermentowało do 2,5 blg. 10.09 będę zlewał na cichą i chmielił. Smak w dobry na początku, ale z tyłu zostaje posmak i zapach jakby świeżo skoszonej trawy - mam nadzieje ze to zniknie

 

10.10.zlanie na cicha fermentacji i dodanie 50 g saaz. Zaprawa z sitem. 

2.5 blg niecałe. Posmak trawy znikł. Ciekawa gorycza na końcu ciekaw jestem co z tego wyjdzie. 

 

13.10 butelkowanie smak  bardzo wyrazisty już nie taki trawiasty. Czuć mocno chmiel.

18.10 Smakuje jak jakaś APA, Aromat mocno uderza w nos po łyku. Orzeźwiające. Goryczka dość intesywna. (chyba za wolno chłodziłem). Czuć pieczenie, prawdopodobnie pył z chmielin który już mi opisywano na forum. Dopracować zlewanie i chłodzenie piwa na cichej. Samo sito zdało egzamin moim zdaniem bo filtrowałem jeszcze pończochą, a piwo piecze. Powinno postać jeszcze z 30 minut po wymieszaniu z syropem i powinno mieć poniżej 10 na cichej a nie byc ciepłe jak go zlewałem.

 

 

 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo świąteczne miodowe:

Skład:

Typ

 

Nazwa

 

Ilość

 

Ekstrakcja

 

EBC

 

Płynny ekstrakt

ekstrakt słodowy ciemny Bruntal

1.7 kg 28.3%

90 %

621

Płynny ekstrakt

Ekstrakt suchy Gozdawa

0.65 kg 10.8%

78 %

8

Płynny ekstrakt

Miód Gryczany (własna pasieka)

2.2 kg 36.7%

70 %

40

Płynny ekstrakt

Bruntal jasny

1.45 kg 24.2%

81 %

26

Płynny ekstrakt

Jasny Bruntal

4.02 kg

 

 

strong ferm beer yeast 5g pożywka

 

 

Chmiel: Marynka 30g

                Lublin 20g

 

 

Drożdże: T-58 2 paczki 

 

 

Przyprawy:

Typ

 

Nazwa

 

Ilość

 

Użyto do

 

Czas

 

Przyprawa

laska cynamonu połamana

5 g

Gotowanie

30 min

Przyprawa

skórka słodkiej pomarańczy

50 g

Gotowanie

30 min

Przyprawa

goździki

5 g

Gotowanie

30 min

Przyprawa

kardamon

4 g

Gotowanie

30 min

 

 

 

 

Warzenie 60 min

 

 

Użyto do

 

Nazwa

 

Ilość

 

Czas

 

Alfa kwasy

 

Gotowanie

Marynka

30 g

60 min

10 %

Aromat (koniec gotowania)

Lublin (Lubelski)

20 g

30 min

4 %

Przyprawy w worku muślinowym

Wszystkie razem

69h

30 min

 

 

 

 

Komentarz:

Miód dodany po wyłączeniu palników

 

BLG początkowe 18

IBU 30

Balans goryczy 0.42 Zbalansowane

Nastaw początkowy: 23,9l

Temperatura fermentacji: 14-16*

Start fermentacji 27.09.19 (po 8h)

Przelanie Na cicha fermentacje. 23l 10.10.19

Blg po burzliwej 3-2.5

Butelkowanie: 16.10

BLG końcowe 2,5

Refermentacja w butelce. 143g

 

 

 

 

 

05.10

Od fermentowało do 4 blg. 10.09 będę zlewał na cichą i chmielił. Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE. Inni twierdza ze to zapach korzenno czekoladowy, lub piernikowy - co jest ze mną nie tak XD

Zlewam na cichą 10.10

 

10.10.19

Zlanie na cicha. Korzeny mocny aromat, podkoniec zostaje jednak posmak miodu. 

 

16.10.19 butelkowanie, ostry, trochę kwaskowaty smak

18.10.19 smak ostry piwo bardzo mocne bo około 9 procent alkoholu. Dość wytrawne. Wypicie butelki teraz to oj cieżka sprawa:D

 

 

 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Powodem jest ch*** instalacja hydrauliki na mojej stancji.

Nie rozumiem tego zdania. Nie można podłączyć chłodnicy do żadnego kranu, żadną przejściówką, żadnym półcalowym szlałfikiem, niczym?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kran jest taki ze nic nie zrobie, podłączenie do instalacji to zaraza nie wiem kto robił.... bo nie ma kranika przy sianie tylko prosto do kranu w zlwie idzie, wiec musiałbym cały pion wyłaczyc zeby coś zrobić....

 

mało tego w kibelku jest kranik przy scianie ale uwaga nie działa... Jedyne Co mi przychodzi do głowy to z prysznica wąż, ale to tak cholernie nie praktyczny pomysł ze wole nie mówić.

 

Ale co jest złego w tym ze chłodzę to w łaźni wodnej. Schładzanie idzie dość szybko, jakies 30 min i mam 30 stopni. Wyciągam hopspidera i ide do brodzika a całość nakrywam pokrywką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez ciebie murze popatrzeć teraz na chłodnice na allego.... a niech cie!!!! z każdym kranem se to poradzi? Zobacze to w Obi obok mniei przetestuje. Wydam 10 zł to przeżyje jak nie będzie działać.

 

Ale swoją drogą co złego jest w moim sposobie? Poza tym ze jest tani ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic. Trzeba nosić, targać gorące, można się oblać na klatę wrzątkiem (tak jak ja) i potem leczyć oparzenia 2 stopnia na powierzchni całej klaty i połowy brzucha, można sobie kręgosłup rozwalić jednym nieprzemyślanym ruchem. Ogólnie, niewiele jest zagrożeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj przykro mi i współczuje. Też się tego obawiam, Pracujemy z bardzo gorącymi płynami które nadomiar złego są lepkie :/.

 

Ja jednak gotując z ekstraktów nie mam tego problemu  bo w garnku mam zazwyczaj 10-12 l więc az tak ciężki nie jest. Ale potknąć się można zawsze.

 

Wiem ze może być problem z dms ale czy w ektraktach może być dms no nie wiem , uwazyłem 5 brekitów i nie czuje tego

 

no i Boli mnie troche wydanie kasy na 200 zł :/

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

J tam gdzie zaczyna się hobby kończy się wgląd na pieniądze ;) Ja mam wymiennik i jest mega. Jesteś zainteresowany mogę Ci go po weekendzie pożyczyć, zobaczysz jakie będą tego efekty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...