Jump to content
tomi1982

Witbier na s-33 ama siarka...

Recommended Posts

 

Mam pytanie, zrobiłem WITa na S-33 drożdżach. Fermentacja w temperaturze 22C niestety piwo przed butelkowaniem smierdziało siarką, zgniłe jaja itp. Czy ten aromat minie? Piwo nie miało żadnego zakażenia. 22C wydawało mi się ok czyżby za wysoko?

 

Jeśli ten aromat nie minie to piwo pójdzie w kanal

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ja ostatnio też robiłem witka na tych grzybkach i nie ma aromatu siarki fermentowałem w 19° i aromat wyszedł bardzo fajny ale dość słabo mi odfermentowały.Może przyczyna leży w temperaturze bo fermentacja  potrafi podnieść  ją nawet o 3°

Edited by tkaczu

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, tomi1982 napisał:

22C wydawało mi się ok czyżby za wysoko?

 

dlaczego Ci sie tak wydawało skoro producent pisze:

 

FERMENTATION: ideally 15-20°C (59-68°F)

 

🤦‍♂️

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam ja ostatnio też robiłem witka na tych grzybkach i nie ma aromatu siarki fermentowałem w 19° i aromat wyszedł bardzo fajny ale dość słabo mi odfermentowały.Może przyczyna leży w temperaturze bo fermentacja  potrafi podnieść  ją nawet o 3°
Mi się też tak wydaje. Pytanie czy ten aromat minie czy raczej piwo w kanał bo Narazie nie do wypicia

Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, tomi1982 napisał:

Pytanie czy ten aromat minie czy raczej piwo w kanał bo Narazie nie do wypicia

Daj mu trochę postać jeśli to zapach siarkowodoru to po pewnym czasie powinien się zredukować wylać zawsze zdążysz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zabutelkowałeś już? Po jakim czasie? Trzeba było potrzymać jeszcze trochę w fermentorze, pewnie by się trochę zredukowała. Jak aromat jest tak mocny, że piwo jest nie do wypicia, to też jest spora szansa, że to z infekcji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne...

Gdybys fermentowal na Belgach, np. Blanche, to co innego - tu fermentacja zadaje bardzo swojsko, jak nad ranem w pokoju mojego syna :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne...
Gdybys fermentowal na Belgach, np. Blanche, to co innego - tu fermentacja zadaje bardzo swojsko, jak nad ranem w pokoju mojego syna   
Robię piwo od dwóch lat ale raczej na drożdżach mi bardziej znanych. Miałem paczkę s-33 i nie doczytałem do końca jak robiłem recepture. No i trochę leń bo do piwnicy mi się nie chciało wynosić. Sezon się dopiero zaczął więc najwyżej pójdzie w kanał. IPA robiona na tych samych wyszła ok tyle że mętna bo to moje pierwsze BIAB. WIT był robiony na gestwie po IPA. IPA była w garażu więc nie było tak ciepło.

Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, tomi1982 napisał:

IPA robiona na tych samych wyszła ok tyle że mętna

 

one maja bardzo niska flokulacje, piwa po nich sa bardzooo metne.

 

14 minut temu, sredstvom napisał:

Chociaz w sumie troche dziwne, zeby akurat z tych drozdzy siara poszla, powinny byc raczej neutralne...

 

przerobilem na nich w ciagu ostatnich 2-3 miesięcy z 4 warki i zgadzam sie - nigdzie nie mailem siarki.

Co prawda w ostatniej gestwie wyszla mi okrutna, ale tez byla zakwaszona dosc mocno, wiec poszla w kanal bo weszła najprawdopodobniej jakas bakteria...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...