Jump to content

Wszechobecne gożdziki


Recommended Posts

Może to dla doświadczonych piwowarów banalne pytanie ale ciekawi mnie jedna sprawa , mam nikłe doświadczenie ale sporo czytam.

Na razie zrobiłem 2 warki 1dna z brewkitu , druga z ekstraktu niechmielonego i częściowym zacieraniem słodu (przepisy Jancewicz). I w obydwu warkach wyczuwam goździki.

Ale mało tego , mój brat też zaczyna i u niego też wyczuwam goździki , śmieje się ze mnie.

Myślałem nad tym , i wydaje mi się że chyba tu winna temperatura fermentacji burzliwej , wszystkie były w temperaturze 20-21 stopni , czy się mylę?.

Ostatnie pszeniczne , goździki i banany :).Niestety jeszcze nie mam termostatu , powinien dojść na dniach.Więc proszę o odpowiedź

Pierwsze moje to  Silesian Lager(brewkit) , drożdże no name a drugie to Przeniczne z ekstraktu z zacieraniem słodu LINK

Brata Vienna Lager (brewkit) i Mexican Carveza (brewkit).  

 

Link to post
Share on other sites

W klasycznym piwie pszenicznym (weizenie) goździki to podstawowa składowa smaku koło bananów. Więc jak fermentujesz drożdżami do pszenicy, to się nie dziw, że masz goździki.

 

Jeśli mimo wszystko je wyczuwasz mimo nie stosowania drożdży pszenicznych, to jest też możliwość, że to infekcja dzikimi drożdżami. 

 

To, że inni nie czują mnie specjalnie nie dziwi. Większość laików nie poznaje tego aromatu. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.