Jump to content

NZ IPA proszę o weryfikacje.


Recommended Posts

 

Witam! Przymierzam się do drugiej warki, więc doświadczenie na poziomie 2%

Chciałbym zrobić ipke na NZ chmielach. Takie coś ułozyłem.

 

Gęstość 17.1 BLG   16.1 BLG

ABV 7.3 %   6.8%

IBU 44    53

SRM 4.8   4.7

 

 

Rozmiar warki:

Oczekiwana ilość gotowego piwa 22 L

 

Kroki:

Temp 69 C, Czas 80 min

Temp 77 C, Czas 10 min

 

Zasyp:

- Viking Pale Ale malt 4 kg (53.3%)    5 kg (71.4%)

- Pszeniczny 1 kg (14.3%)   Bez zmian

- Płatki pszeniczne 0.5 kg (7.1%)   Bez zmian

- Płatki Owsiane 0.5 kg (7.1%)    Dolożyłem 

- Pilzneński 2 kg (26.7%)

 

Chmiele :

 

- Citra 40 g 40 min   Pacific Jade 50 g 30 min

 

- Rakau 20 g 5 min

- Galaxy 20 g 5 min

- Wai-ITI 20 g 5 min

 

- Rakau 20 g 0 min

- Galaxy 20 g 0 min

- Wai-ITI 20 g 0 min

 

- Na zimno Citra 40 g 3 dni   Wai-ITI 30 g 3 dni

- Na zimno Rakau 40 g 3 dni   30 g 3 dni

- Na zimno Galaxy 40 g 3 dni   30 g 3 dni

 

Drożdże fm52, zrobię starter. Nie znam nikogo z Zielonej Góry i okolic kto by mógł mieć gęstwę.

Fermentacja 16-17 stopni mam lodówkę i sterownik wiec nie będzie problemu. 

Czekam na słowa krytyki

 

 

 

Edited by Typhon
Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Typhon napisał:

 

Witam! Przymierzam się do drugiej warki, więc doświadczenie na poziomie 2% emoji846.png

Chciałbym zrobić ipke na NZ chmielach. Takie coś ułozyłem.

(...)

Czekam na słowa krytyki emoji6.png

 

 

Tak na szybko. Niska jak na IPĘ goryczka, do tego zacieranie nie-wytrawnie. Mieszanka pilzneńskiego i pale ale to wykorzystanie posiadanych słodów, czy jakiś głębszy zamysł?

 

I najważniejsze - jakie drożdże? Na taki baling dobrze byłoby użyć gęstwę, ewentualnie dwie torebki  sucharów czy solidny starter.

Link to post
Share on other sites

Pewnie to kwestia gustu, ale mi gorycz z Citry kompletnie nie leży, zalega jakbym albedo z grejpfruta jadł. Pomijając fakt, że to ewidentna ameryka.

Z ZN na gorycz doskonale mi się sprawdził Southern Cross. Pacific Gem, Green Bullet i Dr.Rudi ponoć też się świetnie sprawdzają.

A Galaxy chyba jest australijski.

Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, ogoun napisał:

Pewnie to kwestia gustu, ale mi gorycz z Citry kompletnie nie leży, zalega jakbym albedo z grejpfruta jadł.

To w dużej mierze zależy od konkretnej partii, a nie samej odmiany. A ostatnio dużo jest takich trefnych partii nowofalowych chmieli w polskich sklepach. 

 

Co do receptury:

  • Pierwszą przerwę zacierania bardziej w 66C~, bo tak to wyjdzie za słabo fermentowalne.
  • IBU chyba nieco za mało jak na ten ekstrakt, ale to zależy jakie kto lubi IPA. 
  • Najważniejsze w recepturze są drożdże i fermentacja, a tu nie ma o tym ani słowa. W tym wypadku neutralne amerykańskie i fermentacja max w tych 18-19C (piwa, nie otoczenia), a najlepiej trochę mniej. Oczywiście gęstwa lub od biedy 2 paczki sucharów. 
Link to post
Share on other sites

Ok dziękuję za pomoc trochę zmodyfikowałem przepis. Uzupełniłem dane o drożdżach i fermentacji. Wywaliłem Pilzneński i Citre.
Dołożyłem troszke płatków i chmieli.
Galaxy zostawię Australia blisko NZ więc nagniemy trochę

Zerknijcie proszę czy nie przesadziłem z chmieleniem?

Link to post
Share on other sites

Chmielenie aromatyczne spoko, na goryczkę jeżeli wychodzi faktycznie tyle IBU to też, bo nie wrzucałem w kalkulator. Pilzneński tam w sumie w niczym nie przeszkadzał, jak chcesz to zostaw. Na taki ekstrakt to starter będzie musiał być dosyć duży, pewnie ze 2 litry przynamniej z jakiejś świeżej fiolki. Poza tym wciąż za ciepło zacierane. 

 

No i jak to Twoja druga warka to pewnie jeszcze nie masz doświadczenia z chmieleniem na zimno. Poczytaj sobie na forum wątki o filtracji chmielin, bo wielu początkujących sobie psuje piwa niedokładnie je odfiltrowując, przez co potem masz tzw. hopburn, czyli nieprzyjemne pieczenie od drobinek chmielu, przeważnie idące w parze z kiepskim, trawiastym posmakiem. 

Edited by Oskaliber
Link to post
Share on other sites
Chmielenie aromatyczne spoko, na goryczkę jeżeli wychodzi faktycznie tyle IBU to też, bo nie wrzucałem w kalkulator. Pilzneński tam w sumie w niczym nie przeszkadzał, jak chcesz to zostaw. Na taki ekstrakt to starter będzie musiał być dosyć duży, pewnie ze 2 litry przynamniej z jakiejś świeżej fiolki. Poza tym wciąż za ciepło zacierane. 
 
No i jak to Twoja druga warka to pewnie jeszcze nie masz doświadczenia z chmieleniem na zimno. Poczytaj sobie na forum wątki o filtracji chmielin, bo wielu początkujących sobie psuje piwa niedokładnie je odfiltrowując, przez co potem masz tzw. hopburn, czyli nieprzyjemne pieczenie od drobinek chmielu, przeważnie idące w parze z kiepskim, trawiastym posmakiem. 
Czyli proponujesz zacierac w 66°C Mam przeprowadzić całe zacierania w tej temp plus ewentualnie wygrzew?
Liczyłem wszystko w kalkulatorze więc chyba parametry będą ok. Czekam jeszcze na pompę z alli i będę zaczynał.
Co do filtracji chmielin to wymyśliłem takie coś
Nakładam na to worek nylonowy i pończoche. Przy pierwszej się sprawdziło e6c2cc6b2081da5f924271f44b7ebce4.jpg
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.