Jump to content
lixe

Czym dochmielić (na zimno) American Wheat SH Rakau?

Recommended Posts

Hej uwarzyłem American Wheat na 100% chmielu Rakau.

Błędami przykryłem smak słodu pszenicznego więc chciałbym dodać piwu więcej chmielowego aromatu.

To fajny chmiel ale aromat jest jednowymiarowy.

Teraz mam 23L piwa na cichej. Rozważam dochmielenie piwa przez chmielenie na zimno i/lub hoptea. Na składzie mam:

Citra, Mosaic, Rakau, Iunga, Puławski, Oktawia

Który z nich i w jakiej ilości najlepiej uzupełniłby aromat chmielu Rakau. Mówimy o dochmieleniu połowy piwa czyli ok 11,5L

Może poprostu pociągnąć to również Rakau?

 

P.S.

Moje błędy to:

  • użycie FM50 Kłosy Kansas :) - nie pasują mi, dają mleczny wygląd piwa kojarzący się z NEIPA co sprawia, że przy degustacji jest pewne rozczarowanie, że to jednak nie piwo uderzające szerokim spektrum aromatów. następnym razem US-05 ;)
  • ciut zbyt duża goryczka
  • dodanie płatków owsianych (3,1% zasypu, ciekawy eksperyment ale w połączeniu z FM50 tekstura i smak są zbyt mleczne)
  • no chilling ;) (prawdopodobnie utraciłem trochę aromatu z Rakau mimo whirpoolu, na następne warki już mam chłodnicę) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...