Skocz do zawartości

Dobór stylu bazowego do piwa świątecznego


lixe

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o piwie świątecznym t.j. doprawionym cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem, imbirem, skórką z pomarańczy i skórką z cytryny

 

Zwykle takie piwo kojarzy się ciemnymi piwami lub belgijskimi.

Nie lubię ciemnych piw ze względu na paloność a na na belgach się nie znam.

 

To co lubię to słodowość, niska goryczka, niska alkoholowość. Z tego wynikają moje upodobania w obrębie stylów: marcowe, american wheat, NEIPA.

Niestety wydaje mi się, że te style nie pasują jako styl bazowy do takiego piwa.

 

Przez chwilę myślałem, o:

3kg Pale ale

1kg monachijski

0,5kg caraaroma,

0,5kg płatki owsiane

0,2kg carafa II special (dla nadania barwy i obniżenia ph zacieru)

czyli coś wpadające gdzieś w okolicach oatmeal stout z uwagi na to, że potencjalnie miałoby to niską paloność, alkoholość <6% i dość ciekawy słodowy zasyp.

 

Zacieranie medium body wg Beersmith, goryczka max 30IBU na Sybilli

 

Proszę o info, które style mogłyby być alternatywą spełniającą wytyczne solidnej słodowej bazy, niskiej alkoholowości i niskiej goryczki

Edytowane przez lixe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.