Jump to content
Sign in to follow this  
Juniorek

Kilka pytań o starter

Recommended Posts

Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie

jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać 

 

ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to

sposoby? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Juniorek napisał:

Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie

jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać 

 

ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to

sposoby? 

ps. zmniejsz płomień :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idealnie byłoby jakbyś miał jakąś zatyczkę do kolby i przewiózł w niej, bo przelewanie to niepotrzebne narażanie na infekcję startera, który jest dosyć wrażliwy. Ale poza tym nie widzę większych przeszkód.

 

A na kipienie to zmniejszyć ogień albo kupić większą kolbę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli raczej wieksza kolba, płomienia nie mam jak zmniejszyć w domu mam indukcję a takie rzeczy jak starter na płycie elektrycznej gotuje ;) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup 3litrowy słoik do kiszenia ogórków, gotuj starter w garnku, ostudz, przelej do słoika, zadaj drożdże, zakręć i w podróż :) Po powrocie w miejsce pokrywki folia, na mieszadło i po bólu. Już dawno zrezygnowałem z kolby.

Edited by Veniek

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, x1d napisał:

Ja bym nawet przelał do słoika gorący, jedno zagrożenie mniej.

Zawsze tak robię, ale warunek ,słoik musi być wygrzany w piekarniku i do gorącego gorące lać, coś koło 100sC,  jak za bardzo to może wykipieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...