Jump to content
audioslave113

Drożdże do refermentacji a klarowność piwa

Recommended Posts

Witam. 

Chciałbym zapytać jakie są wasze doświadczenia z drożdżami do refermentacji. Zakupiłem saszetkę SafAle F-2 i zamierzam ich użyć przy butelkowaniu pilsa i zastanawiam się jak wpłyną one na klarowność piwa. Lagerowanie ma się ku końcowi, do gotowania użyłem mchu irlandzkiego i aktualnie piwo jest idealnie klarowne. Czy dodatek tych drożdży tego nie popsuje?

 

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie na temat zapytam, ale po co ci te drożdże? Syp normalnie glukozę/cukier i napewno jest jeszcze wystarczająco drożdży aby nagazowac piwo ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Juniorek napisał:

Ja nie na temat zapytam, ale po co ci te drożdże? Syp normalnie glukozę/cukier i napewno jest jeszcze wystarczająco drożdży aby nagazowac piwo ;) 

 

Po prostu w kilku miejscach znalazłem informację, że dobrze jest dodać świeżych drożdzy po lagerowaniu, nawet w kilku recepturach grand championów. Nie robiłem jeszcze nigdy piwa dolnej fermentacji i chciałem być pewny, że się nagazuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...