madritistaa Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Zależy od drożdży, jakich użyłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) Będzie miał bukiet/ smak kwiatowo-owocowy zamiast slodowo-chmielowego? Będzie przypominał Piwo Parowe/ California Lager zamiast pilsa czeskiego / niemieckiego? Takie dwie zgadywanki/ hipotezy mam. Edited October 1, 2019 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 7 godzin temu, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Z pilsa w zamysle na etapie zacierania przepoczwarzy się w ale z cechami jakie wyżej Zasada opisał z tą różnicą że aby uzyskać California Lager to trzeba by użyć dedykowanych drożdży . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Będzie paskudnie estrowy i nie będzie miał wiele wspólnego z pilsem. Z california common tez nie, bo do niego są specjalne szczepy drożdży. Będzie też gorszy od ejla produkowanego w takich temperaturach, bo drożdże lagerowe produkują o wiele nieprzyjemniejsze estry niż drożdże ejlowe w tych samych temperaturach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 12 godzin temu, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? 16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 On 10/2/2019 at 11:45 AM, punix said: 16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji Dokładnie. Wiec lepiej zrobić dobre ale niż paskudnego lagera. Chyba ze chesz to zrobić w celach naukowych i lubisz eksperymentowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 W dniu 1.10.2019 o 23:15, madritistaa napisał: Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)? Nie polecam. Kiedys tylko zadalem swieza gestwe w 20 stopniach bo byl srodek nocy, bylem zmeczony i juz nie bylem w stanie czekac az brzeczka zejdzie do tych 8-10 stopni w lodowce. Efekt byl taki ze fermentacja byla gotowa po 48 godzinach, a piwo bylo niezbyt lagerowe Wyczuwalne nieakceptowalne w tym stylu posmaki. Szlo to wyplic ale szkoda tyle pracy bylo. Przy 16 stopniach bedziesz mial dobrego ejla. Polecam w tej temperaturze S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 3 godziny temu, Hanys93 napisał: S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze A ja nie polecam. Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Od siebie również s33 niezbyt polecam mocno pyliste w porównaniu do s-04 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted October 5, 2019 Share Posted October 5, 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: A ja nie polecam. Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi. No wlasnie o to chodzi. Kolega chce kombinowac z lagerem przy 16 stopniach w garazu i popsuc sobie piwo. Przy 15-16 stopniach S-33 daja w miare czyste piwo, wiec mialby poniekad zastepstwo lagera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 5, 2019 Share Posted October 5, 2019 US-05 będą podobnie czyste, a przynajmniej normalnie odfermentowują w porównaniu do S-33. Ale tak czy tak zbyt blisko lagera to nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.