Jump to content
madritistaa

Fermentacja Pilsa w za dużej temperaturze

Recommended Posts

Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie miał bukiet/ smak kwiatowo-owocowy zamiast slodowo-chmielowego?

Będzie przypominał Piwo Parowe/ California Lager zamiast pilsa czeskiego / niemieckiego?

Takie dwie zgadywanki/ hipotezy mam.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, madritistaa napisał:

Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)?

Z pilsa w zamysle na etapie zacierania przepoczwarzy się w ale z cechami jakie wyżej  Zasada opisał z tą różnicą  że aby uzyskać California Lager to trzeba by użyć dedykowanych drożdży . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie paskudnie estrowy i nie będzie miał wiele wspólnego z pilsem. Z california common tez nie, bo do niego są specjalne szczepy drożdży. Będzie też gorszy od ejla produkowanego w takich temperaturach, bo drożdże lagerowe produkują o wiele nieprzyjemniejsze estry niż drożdże ejlowe w tych samych temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, madritistaa napisał:

Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)?

 

16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/2/2019 at 11:45 AM, punix said:

 

16-17 stopni otoczenia to taka akurat w sam raz temperatura do górnej fermentacji ;)

 

Dokładnie.

Wiec lepiej zrobić dobre ale niż paskudnego lagera. Chyba ze chesz to zrobić w celach naukowych i lubisz eksperymentowac :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.10.2019 o 23:15, madritistaa napisał:

Cześć. Mam pytanie. Co teoretycznie będzie "nie tak" z Pilsem którego na cały okres fermentacji i leżakowania zostawie w 16-17 stopniach (taka temperatura jest obecnie w garażu)?

 

Nie polecam. Kiedys tylko zadalem swieza gestwe w 20 stopniach bo byl srodek nocy, bylem zmeczony i juz nie bylem w stanie czekac az brzeczka zejdzie do tych 8-10 stopni w lodowce.

Efekt byl taki ze fermentacja byla gotowa po 48 godzinach, a piwo bylo niezbyt lagerowe ;) Wyczuwalne nieakceptowalne w tym stylu posmaki. Szlo to wyplic ale szkoda tyle pracy bylo.

 

Przy 16 stopniach bedziesz mial dobrego ejla. Polecam w tej temperaturze S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Hanys93 napisał:

S-33, nigdy sie nie zawiodlem, bezproblemowe drozdze

A ja nie polecam.

Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Kaniutek napisał:

A ja nie polecam.

Profil smakowy jaki dają jest bardzo słaby. Jest tyle fajnych innych drożdży, ze naprawdę nie trzeba męczyć się z tymi.

 

No wlasnie o to chodzi. Kolega chce kombinowac z lagerem przy 16 stopniach w garazu i popsuc sobie piwo.

Przy 15-16 stopniach S-33 daja w miare czyste piwo, wiec mialby poniekad zastepstwo lagera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...