Jump to content
Sign in to follow this  
FilipPiwowar

Tuborg Julebryg - jak zrobić?

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

 

Bardzo lubię piwko Tuborg Julebryg - https://www.carlsberggroup.com/products/tuborg/tuborg-julebryg/

Chciałbym zrobić takie w domu jednak nie mam żadnej lodówki, żeby przeprowadzić dolną fermentację, więc tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Piwo będę fermentować w garażu, gdzie mam 19-20 stopni Celsiusza.

 

Czy ktoś mógłby mi pomóc dopasować składniki, żeby zrobić takie piwo w moich warunkach?

 

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, FilipPiwowar napisał:

Cześć wszystkim!

 

Bardzo lubię piwko Tuborg Julebryg - https://www.carlsberggroup.com/products/tuborg/tuborg-julebryg/

Chciałbym zrobić takie w domu jednak nie mam żadnej lodówki, żeby przeprowadzić dolną fermentację, więc tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Piwo będę fermentować w garażu, gdzie mam 19-20 stopni Celsiusza.

 

Czy ktoś mógłby mi pomóc dopasować składniki, żeby zrobić takie piwo w moich warunkach?

 

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Pozdrawiam

 

Google podpowiada przykładowe receptury na to piwo. Niemniej 19-20 stopni otoczenia to nieco zbyt dużo nawet górną fermentację z w miarę czystym profilem. Jeśli nie lodówka, to może chociaż pudło styropianowe do fermentacji skombinujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, takie receptury widziałem, ale z uwagi na to, że to jest dolna fermentacja, do której nie mam warunków, to chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów, czy i czym to można zastąpić, aby możliwie zbliżony efekt uzyskać w moich warunkach. Ja niestety nie znam się na drożdżach, robiłem zawsze na dwóch, a wiadomo, że jest ich cała masa...

 

A co miałoby dać to pudło styropianowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.10.2019 o 20:32, FilipPiwowar napisał:

czym to można zastąpić, aby możliwie zbliżony efekt uzyskać w moich warunkach

I jeszcze, żeby być nieco bardziej konstruktywnym.

Jeśli uda Ci się ogarnąć temperaturę fermentacji na poziomie kilkunastu stopni (14-16 powiedzmy) dzięki podlinkowanej wyżej skrzynce, to może dobrze będzie wykorzystać jeden z przepisów z sieci (sam producent podaje pilzneński, monachijski i karmelowy na swojej www), lekko nachmielić, dać lukrecji i użyć drożdży do kalifornijskich lagerów: Wyeast, WhiteLabs czy nawet Mangrove.

Ale piszę na czuja, bo tych szczepów nie używałem a opinie na forum są zdawkowe z tego co pamiętam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, FilipPiwowar napisał:

Dzięki za podpowiedzi. 14-16 to nie za dużo jak na lagery?

Za dużo dla większości drozdzy. Ale te podlinkowane szczepy są do takich temperatur zaprojektowane. Przeczytaj o piwie parowym, o kalifornijskich lagerach, co o tych szczepach pisza producenci, co znajdziesz na forum to zrozumiesz o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...