Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Zasyp (i chmiel) do Alta

Recommended Posts

Chciałbym sobie uwarzyć Alta, bo bliższe mi niemieckie klimaty niż angielskie czy belgijskie, ale zastanawiam się nad zasypem. Propozycje jakie znalazłem to:

 

* monachijski + chmiel aromatyczny

* 1/2 pilzneński, 1/4 wiedeński, 1/4 monachijski + chmiel goryczkowy

* 2/3 monachijski, 1/3 pilzneński, karmelowy ciemny + chmiel goryczkowy

 

No i głupim. 2 i 3 jakoś bardzo się nie różnią od siebie (wiedeński i monachijski są do siebie tak podobne, że właściwie możnaby użyć tylko monachijskiego), ale ten chmiel aromatyczny w 1? Bo różnice w barwie chyba nie będą aż takie znaczące?

 

I pytanko o drożdże - mogą być Wyeast 2565 do Koelscha?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym sobie uwarzyć Alta, bo bliższe mi niemieckie klimaty niż angielskie czy belgijskie, ale zastanawiam się nad zasypem. Propozycje jakie znalazłem to:

 

* monachijski + chmiel aromatyczny

* 1/2 pilzneński, 1/4 wiedeński, 1/4 monachijski + chmiel goryczkowy

* 2/3 monachijski, 1/3 pilzneński, karmelowy ciemny + chmiel goryczkowy

 

No i głupim. 2 i 3 jakoś bardzo się nie różnią od siebie (wiedeński i monachijski są do siebie tak podobne, że właściwie możnaby użyć tylko monachijskiego), ale ten chmiel aromatyczny w 1? Bo różnice w barwie chyba nie będą aż takie znaczące?

 

I pytanko o drożdże - mogą być Wyeast 2565 do Koelscha?

Gdybym to ja warzył, wybrałbym opcję 3, ale dwa też chętnie bym sprawdził. Opcja 1 tak sobie - nie przepadam za 100% monachijskiego.

Drożdże są ok - zresztą możesz zerknąć na http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=142

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, właśnie też tak kombinowałem że sam monachijski to nie bardzo. Pamiętam też zdanie, które utkwiło mi parę dni temu w pamięci (ale nie pomnę skąd): "alta nie chmieli się na aromat".

 

Drożdże jednak kupię 1007 German Ale, poeksperymentuję z Altami póki nie ma wielkich upałów. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzecia propozycja wychodzi jak to mój kolega określił, "kawa z dodatkiem piwa". Wiadomo przesadził ale coś jednak leży na temacie. Użyty słód karmelowy ciemny Strzegom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też bym unikał karmelowego, da się zrobić przyzwoitego Alta bez takich sztucznych ułatwień.

 

Drożdże German Ale będą lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasypy do Alta bywają różne.

 

Większość opiera się w znacznej części na pilzneńskim, z dodatkiem wiedeńskiego lub monachijskiego i niewielką ilością karmelowego i/lub palonego dla koloru. Inne opierają się w większości na wiedeńskim i monachijskim. Jeszcze inne przewidują spory, nawet 15% udział słodów karmelowych w zasypie, a jeszcze inne mają w zasypie 5-15 % słodu pszenicznego. Również pszeniczne karmelowe i czekoladowy bywają używane. A świąteczna wersja Alta to już w ogóle "wolna amerykanka". Jedno jest pewne- trzeba uzyskać miedziany kolor.

 

Zwykle podstawą jest słód pilzneński, do którego dodaje się do 50% monachijskiego i/lub wiedeńskiego oraz do 15% karmelowego i do 1-2% palonego. Zwykle.

 

Ty najpierw powinieneś założyć jakie efekty chcesz osiągnąć, a potem dostosować zasyp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celuję w piwo możliwie najbardziej zbliżone do stylu Dortmunder Alt. Pokombinuję z zasypami w różnych programach, zobaczymy co mi wyjdzie.

 

EDIT:

 

Zarówno w QBrew jak i w BeerSmith sensownie (co nie znaczy że dokładnie w stylu, ale tuż obok) wypada zasyp 3.5kg monachijskiego + 1kg pilzeńskiego + 200g caramunich (na 20l warki). W QB do stylu nie pasuje zbyt jasny kolor, w BS z kolei za duża gęstość. I tego się będę trzymał.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zawsze dodać Carafa Special dla przyciemnienia.

 

Tu masz zasyp z książki Brewing Classic Styles:

 

pils 3.63

monach 0.9

aromatic 20 Lov 0.45

CaraMunich II 227g

Carafa Special II 85g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.