Jump to content
Ciaperys

Lager z Brewkitu - pierwsze piwo w jakiej temperaturze fermetnować

Recommended Posts

Cześć,
zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia ;) 

Kupiłem taki zestaw:
https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.html
https://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.html
https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html   słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości

I teraz zagwostka temperaturowa :)
1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni
2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni

PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ
Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager
Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni
Opcja 3: Inna którą mi radzicie

To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi"
Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da

Dziękuję za pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Ciaperys napisał:

Cześć,
zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia ;) 

Kupiłem taki zestaw:
https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.html
https://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.html
https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html   słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości

I teraz zagwostka temperaturowa :)
1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni
2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni

PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ
Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager
Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni
Opcja 3: Inna którą mi radzicie

To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi"
Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da

Dziękuję za pomoc 

 

Tak źle i tak niedobrze ;) 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie.

Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, punix napisał:

 

Tak źle i tak niedobrze ;) 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie.

Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania).

Dzięki nie pomyślałem o takiej opcji (a precyzyjniej to nie wiedziałem że takowa istnieje ;) ) a faktycznie będzie ona chyba najbardziej bezpieczna. 
Działam i dzięki za szybką podpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...