Jump to content

Grzyby leśne duszone. Danie na szybko


Guest

Recommended Posts

Zawsze to danie robię po powrocie z grzybów...szczególnie kiedy dużo się ich nazbierało.

Dobra...zacznijmy od tego że do tego dania najlepsze są maślaki. Wiadomo im mniejsze tym lepsze. Mogą być też inne, ważne żeby nie było zbyt dużo dużych grzybów. 

Ok...wiadomo maślaczki obieramy ze skóry kroimy w kostke. Wcześniej na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Ważne żeby zrobić to przed dodaniem grzybów. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodajemy grzyby. Dodajemy soli i pieprzu. Na pełną dużą patelnię dodać soli około 4 srogie szczypty(w razie co dodać pod koniec duszenia gdyby okazało się to za mało) Na wolnym ogniu dusić przez około 20-25min co jakiś czas mieszając. Na sam koniec można dodać z srogą łyżkę śmietany. Ja osobiście lubię jest takie grzyby z chleb ale można podać z makaronem, ziemniakami czy kaszą.

IMG_20190930_191005148.jpg

IMG_20190930_192830359.jpg

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.