Jump to content
dziedzicpruski

Ekstrakt słodowy na startery, jaki ?

Recommended Posts

5 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

Miałem kiedyś suchy i strasznie się lepił i wciągał wilgoć, pewnie z pokrywka lepszy,

Jo. Jak raz skończyłem z kilogramowa kostką krówkową to zacząłem porządnie zamykać opakowanie. Dzisiaj sięgnąłem po dobrych kilku miesiącach i spoko - sypki.

Jak masz szczelny pojemnik powinno się udać z suchym. Mnie natomiast odstrasza odmierzanie płynnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zabawa z plynnym przy odmierzaniu jest sroga. Szczególnie jak trzymasz w lodówce.
Polecam dobry zwyczaj odbierania 1.5l wysłodków 7-10 Blg po zacieraniu.
Przegotowuję, chłodzę i trzymam w zamrażalniku. Zawsze mam przynajmniej jedną butelkę w zapasie.
Jeden minus, że zajmuje więcej miejsca.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

O to wieczko na puszcze to się dopytaj, bo ostatnio jasny płynny WES 1,2 kg miałem bez plastikowego wieczka, tylko na zamknięcie konserwowe.

 

Suchy jest w porządku, o ile się go dobrze zamyka. Bruntal w grubej papierowej torbie od marca nadal mam idealnie sypki, tylko po każdym użyciu zawijam górę jak mąkę i dodatkowo zaklejam szarą taśmą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też raz mi zbrylał suchy jednak to przez nieszczelny pojemnik. Dzisiaj suchy trzymam w zwykłym słoiku i po pół roku jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa ma suchy po 100g pakowany. Kiedyś, przy okazji uzupełnienia zapasów, specjalnie pare paczek pod startery zakupiłem. Wychodzi drożej, ale przynajmniej nie ma później zabawy z krówkami

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie WES, to widzę jedno wyjście. Mocniej podgrzać i przelać zawartość puchy do zakręconego słoika. W ten sposób już od dłuższego czasu zużywam jedną puszkę na startery. 

Wszyscy zalecają do starterów jasny ekstrakt jęczmienny. Czy coś stoi na przeszkodzie używania innych ekstraktów? Bursztynowy, pszeniczny, itd.

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...