Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Cukromierz kłamie, co teraz?

Recommended Posts

Sprawdziłem mój cukromierz z Biowinu i się okazało że w czystej wodzie w temp. 20°C pokazuje 1°Blg, czyli kłamie bezczelny. Czy ten 1°Blg mogę teraz sobie odejmować od pomiarów gęstości brzeczki/piwa, czy może taki cukromierz jest już do wyrzucenia? Nie zawsze mierzę w 20°C (stosuję tabelę korekcji znalezionią na tym forum), więc to jest ta dodatkowa zmienna, o której wpływie na tę niezgodność nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ten 1°Blg mogę teraz sobie odejmować od pomiarów gęstości brzeczki/piwa, czy może taki cukromierz jest już do wyrzucenia?

Oczywiście możesz go wyrzucić, ale jest duże prawdopodobieństwo, że kupisz nowy i bedziesz miał podobny problem.

Tak więc: IMO: odejmowac i używać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sklepie na osiedlu mogę sprawdzić cukromierz przed zakupem, więc kolejnego kłamczucha bym nie kupił. :)

 

Ale spoko, zostawię go. Wyrzucę jak mi źle policzy gęstość przy rozlewie i skończy się granatem. :lol:

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się udało przesunąć skalę - uderzając areometrem w podłogę pokrytą miękkim dywanem trochę to trwało ale się przesunęła

Share this post


Link to post
Share on other sites

można też obserwować zmiany następujące w piwie, skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
można też obserwować zmiany następujące w piwie, skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia.

Jak też będę miał 30hl piwa uwarzone, to pewnie będę gęstość brzeczki rozpoznawał na węch. A na razie trzeba mierzyć. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mi się udało przesunąć skalę - uderzając areometrem w podłogę pokrytą miękkim dywanem trochę to trwało ale się przesunęła

No... ryzykowne trochę, bo skoro udało Ci się przesunąć, to jest pewne prawdopodobieństwo, że niepostrzeżenie przesunie się ten pasek ze skalą sam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdziłem mój cukromierz z Biowinu i się okazało że w czystej wodzie w temp. 20°C pokazuje 1°Blg,

Hmmm... makgajwer się we mnie odezwał. :lol: A gdyby tak na czubku ballingomierza dokleić trochę plasteliny? Albo kitu lub laku?

W każdym bądź razie chodzi o to, żeby go dociążyć trochę, żeby się głębiej zanużył i wskazał 0°Blg.

Oczywiście zadziała to tylko w powyższym przypadku, tzn gdy wskazuje za dużo. Ja miałem chyba w większości ballingomierzy problem że w czystej wodzie zanurzał się zbyt głęboko...

Share this post


Link to post
Share on other sites
można też obserwować zmiany następujące w piwie' date=' skutki poczynań, by całkowicie odstąpić od stosowania cukromierza. To wymaga trochę pracy, ale dla mnie cukromierz nie stanowi niezbędnego wyposażenia.[/quote']

Jak też będę miał 30hl piwa uwarzone, to pewnie będę gęstość brzeczki rozpoznawał na węch. A na razie trzeba mierzyć. :lol:

Ponoć drzewiej piwowarzy sprawdzali gęstość zacieru rozlewając go na stole i siadając na nim. Jak nie mógł się oderwać znaczyło, że jest git. (informacja zasłyszana)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te cukromierze z Biowinu mają siakoś tak to zrobione, że skala na papierku w środku lata w te i nazad. A skoro machnęła się w jedną stronę, to się może machnąć w drugą tak, że nie znasz dnia ani godziny.

 

Jak się nad tym zastanowiłem, to dołożyłem do kolejnego zamówienia z BA francuski cukromierz Alla, może będzie lepszy (a przynajmniej lepiej wykonany), bo w sklepie winiarskim u mnie też są tylko Biowinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak się nad tym zastanowiłem, to dołożyłem do kolejnego zamówienia z BA francuski cukromierz Alla, może będzie lepszy (a przynajmniej lepiej wykonany), bo w sklepie winiarskim u mnie też są tylko Biowinu.

Jak dotrze podziel się proszę tabelą korekcji temperaturowej. Porównamy ją z tutejszymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

najczęściej korzystam z cukromierza z biowinu -sprawdziłem go na brzeczce od 9-22blg z profesjonalnym atestowanym termocukromierzem i okazało się ,że muszę uwzględnić stałą poprawkę -1blg ale jest na maksa

dokładniejszy od francuskiego z BA - ten jest nieprzewidywalny... taka radosna twórczość (zostawiłem go w zapasie na wypadek rozbicia biowinka)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.