Jump to content

Chmielenie na goryczkę po fermentacji


Recommended Posts

Czy po fermentacji burzliwej, można jeszcze podkręcić goryczkę w piwie?
Czy można zagotować jakąś ilość chmielu i dolać do piwa? Jeśli tak to proszę o podpowiedź:

1. Jak długo gotować chmiel na goryczkę?
2. Gotować w wodzie czy w piwie?
3. Ile wody/piwa użyć do zagotowania chmielu?
 

 

Link to post
Share on other sites
17 minut temu, konrados78 napisał:

Czy po fermentacji burzliwej, można jeszcze podkręcić goryczkę w piwie?
Czy można zagotować jakąś ilość chmielu i dolać do piwa? Jeśli tak to proszę o podpowiedź:

1. Jak długo gotować chmiel na goryczkę?
2. Gotować w wodzie czy w piwie?
3. Ile wody/piwa użyć do zagotowania chmielu?
 

 

Tak, można.

 

Ad.1)

To sobie oblicz w kalkulatorze, im dłużej gotujesz daną ilość chmielu tym większa goryczka. Z drugiej strony krótsze gotowanie oddaje jeszcze aromat chmielu więc jeśli chcesz wyłącznie goryczkę to musisz gotować co najmniej ze 40 minut.

 

Ad.2)

Możesz gotować w wodzie aczkolwiek lepsze efekty / przyjemniejszą goryczkę daje gotowanie z jakimś ekstraktem słodowym (+/- 10 blg). Robiłem tak i tak, polecam tą drugą metodę.

 

Ad.3)

Aby nie miało to wpływu na smak gotowego piwa dodatek wody chmielowej / ekstraktu chmielowego powinno być raczej mniej niż więcej. Zagotuj więc w jakimś litrze.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.