Jump to content
Sign in to follow this  
wykasz

Martwy nietoperz, a sterylnosc butelek.

Recommended Posts

Witam,

napotkałem dzis pewien problem, a właściwe dwa problemy w postaci dwóch martwych nietoperzy, które zaplątały się gdzieś do kartonu z butelkami.

karton stał sobie spokojnie na strychu, zawierał ok 40 butelek, nietoperze znalazłem na samym jego spodzie, tak jakby zwabione zapachem piwa (butelki zapewne niebyły płukane) wpadły do kartonu, prześlizgnęły się między butelkami i nie mogły wyjść. Pobieżne oględziny wykazały że nietoperze są obecne w kartonie co najmniej od zeszłego roku, bowiem zdążyły porządnie"wyschnąć", nie czuć nieprzyjemnego zapachu.

 

I teraz pytanie, czy ze względu na obecność tych dwóch ssaków powinienem zmienić swoją procedurę mycia butelek?

W tej chwili obejmuje ona kilkugodzinne moczenie w wannie z woda o temp. początkowej 80* i szorowanie celem usunięcia zanieczyszczeń stałych, następnie płukanie i dezynfekcja poprzez wygotowanie, wyprażenie w piekarniku, lub dezynfekcja parą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wiem, że higiena i sterylność, ale na moje to procedurę masz jak w laboratorium chorób zakaźnych. :)

 

Wymocz, wyszoruj, zezynfekuj i chyba wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wymocz, wyszoruj i mokre najlepiej mające parę ml wody butelki włóż do piekarnika i trzymaj w 180°C przez 45 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na odwrót, gorąca wyjęta z piekarnika butelka + minimum wody = popękanie.

Włożenie mokrej butelki do piekarnika, powoduje że rozgrzewając się woda zamienia się w parę która dobrze dezynfekuje. Do tej pory w piekarniku żadna butelka mi nie pękła, ale metodę stosowałem ledwie 3 razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja właśnie sterylizuje tak butelki, nawet w tej chwili :) wkładam mokre, ale albo do chłodnego albo trochę przestudzonego piekarnika. Wyjmuje gorące i od razu zatykam folią aluminiową jak są jeszcze gorące. Takie butelki mogę długo trzymać bez straty sterylności. Tym sposobem wysterylizowałem już koło 1000 butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites

tyle wody i energii na 2 butelki, to chyba juz lepiej kupić w sklepie :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w grę wchodzą nietoperze to można jeszcze wodą święconą dla pewności:P

Share this post


Link to post
Share on other sites
a nie lepiej zamiast tracić godziny albo więcej na prażenie w piekarniku użyć pirosiarczynu i stracić 15 minut?

Bo tak mam suche butelki, a po pirosiarczynie trzeba je suszyć albo lać w mokre. Dodatkowo jest ryzyko że jak się nie wypłucze to przejdzie trochę siary do piwa. A jak się wypłucze to jest ryzyko że się wodą zakazi. Jak się suszy to albo się suszy na gorąco, albo trzeba odwrócone zostawić. I wtedy może się jakiś syf do środka dostać.

W obu metodach butelki na pewno trzeba umyć. A włożenie ich do piekarnika to 1 minuta i 4 minuty żeby wyjąć i je zatkać folią. W ten sposób mam całe stada czystych sterylnych butelek, które czekają aż mi się zachce piwo rozlać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak w grę wchodzą nietoperze to można jeszcze wodą święconą dla pewności:P

I czosnek rzecz jasna!! :lol:

 

Myślę że obecność nietoperzy nie ma wielkiego znaczenia wobec faktu że butelki były brudne, z resztkami piwa- tak czy siak trzeba je gruntownie umyć i odkazić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bo tak mam suche butelki, a po pirosiarczynie trzeba je suszyć albo lać w mokre. Dodatkowo jest ryzyko że jak się nie wypłucze to przejdzie trochę siary do piwa. A jak się wypłucze to jest ryzyko że się wodą zakazi. Jak się suszy to albo się suszy na gorąco, albo trzeba odwrócone zostawić. I wtedy może się jakiś syf do środka dostać.

W obu metodach butelki na pewno trzeba umyć. A włożenie ich do piekarnika to 1 minuta i 4 minuty żeby wyjąć i je zatkać folią. W ten sposób mam całe stada czystych sterylnych butelek, które czekają aż mi się zachce piwo rozlać.

Jak ci wygodniej tak jest lepiej. Nie upieram się przy swojej metodzie, tylko w moim przypadku suszenie 40 butelek to dwa wypełnienia piekarnika, smród w mieszkaniu plus po każdym razie trzeba odczekać trochę aż butelki przestygną... a posmaków siarki nie wyczuwam w swoim piwie, dlatego zaproponowałem pirosiarczyn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym te butle porządnie wyszorował szczotką do butelek i płynem do mycia naczyń a potem wrzucił do fermentora wypełnionego roztworem podchlorynu sodu żeby się przez h pomoczyły. Potem wypłukać porządnie gorącą wodą i już są dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja się po prostu tak nauczyłem w laboratorium, że szkło termicznie w suszarkach (piekarnik), a co nie wytrzyma to do autoklawu (szybkowar). Po za tym nie mam do końca zaufania do chemii. Zwłaszcza jak widzę co potrafi wyrosnąć np na tiosiarczanie, albo w innych dziwnych miejscach i odczynnikach na których teoretycznie nie ma szans nic wyrosnąć....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nietoperze, czarne koty, trzeba by jakieś mroczne, ciemne piwo uwarzyć.

Tylko butelki 90% zielone... Pilsa w nie leje, a potem do piwnicy ciemnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak w grę wchodzą nietoperze to można jeszcze wodą święconą dla pewności:P

A ja słyszałem o czarnych kotach.

Ale co? Że czarnym kotem moczonym w wodzie? I tak kropić?

:D :D :lol:

Edited by danko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dezynfekuję Oxi (z BA) i nie narzekam; nie trzeba płukać tylko poczekać aż wyschnie. W sumie to leję jeszcze w wilgotne i jest git :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.