Jump to content

Barley Wine vol. 1


Recommended Posts

Cześć

 

Chcę uwarzyć swoje pierwsze Barley Wine. Proszę o krytykę a potem o porady :)

 

Planowana receptura:

- Pale ale 5kg

- Monachijski II 1kg

- Abbey 0.25kg

 

Zacieranie:

- 66st.C 60 minut

- 77stC. 15 minut

 

Chmielenie:

- Iunga 50g na ostatnie 60 minut gotowania (około 11% alfakwasów) oraz druga partia 25g na ostatnie 30 minut gotowania. Na aromat żadnego chmielu nie daję bo ma być słodowo z kontrą goryczki tylko.

 

Gotowanie brzeczki około 180 minut (3 godziny)

 

Wody do zacierania planuję 2.5l/kg słodu co da mi około 22l zacieru - limitowany jestem pojemnością garnka, 25l.

 

Wysładzanie do pełnej objętości garnka.

 

Planuję uzyskać 15l piwa o ekstrakcie 25 BLG i goryczce około 70 IBU. Aby to uzyskać podczas gotowania na ostatnie 90 minut (gdy odparuje już część brzeczki) planuję dać dodatkowo ekstrakt jasny WES, 1 puszkę 1.2kg.

 

Fermentacja standardowymi drożdżami US-05. 

 

Co o tym sądzicie?

Edited by Igorrodz
Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Igorrodz napisał:

Cześć

 

Chcę uwarzyć swoje pierwsze Barley Wine. Proszę o krytykę a potem o porady :)

 

Planowana receptura:

- Pale ale 5kg

- Monachijski II 1kg

- Abbey 0.25kg

 

Zacieranie:

- 66st.C 60 minut

- 77stC. 15 minut

 

Chmielenie:

- Iunga 50g na ostatnie 60 minut gotowania (około 11% alfakwasów) oraz druga partia 25g na ostatnie 30 minut gotowania. Na aromat żadnego chmielu nie daję bo ma być słodowo z kontrą goryczki tylko.

 

Gotowanie brzeczki około 180 minut (3 godziny)

 

Wody do zacierania planuję 2.5l/kg słodu co da mi około 22l zacieru - limitowany jestem pojemnością garnka, 25l.

 

Wysładzanie do pełnej objętości garnka.

 

Planuję uzyskać 15l piwa o ekstrakcie 25 BLG i goryczce około 70 IBU. Aby to uzyskać podczas gotowania na ostatnie 90 minut (gdy odparuje już część brzeczki) planuję dać dodatkowo ekstrakt jasny WES, 1 puszkę 1.2kg.

 

Fermentacja standardowymi drożdżami US-05. 

 

Co o tym sądzicie?

 

Przede wszystkim wypadałoby wcześniej zrobić warkę jakiegoś lekkiego i fermentować dopiero na gęstwie.

Proponowałbym zacierać bliżej 62°C, i tak zostanie sporo cukrów.

Edited by punix
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
8 godzin temu, Igorrodz napisał:

@Oskaliber

Co sądzisz o zwiększeniu ilości słodu monachijskiego do 2kg celem podbicia ekstraktu (wygląda, że wszystko ładnie zmieści się w moim 25l garnku)? Nie będzie wtedy zbyt chlebowe, jak doppelbock?

Dostałeś odpowiedź w tej kwestii na homebrewing, czego się uparłeś na ten monachijski? Czytałeś w ogóle założenia tego stylu?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.