Jump to content

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021 - 27-30 maja


Recommended Posts

Organizatorem nie jestem, nie tworzyłem też opisu stylu ale postaram się pomóc ;)

 

Cytat

(..)oraz estrów owocowych na poziomie od średnio niskiego do średnio wysokiego. Charakter estrów może się różnić w zależności od rodzaju użytych drożdży. Pożądaną cechą jest aromat bananowy, ale przy użyciu drożdży kveik dopuszczalne jest dopełnienie ich przez aromaty cytrusowe, ananasowe lub świeżych śliwek. (...)

Wprost z opisu stylu wynika, że estry powinny być na poziomie "od średnio niskiego do średnio wysokiego" oraz jedynym wymienionym obowiązkowym deskryptorem estrowym jest banan, co sugeruje, że zgodne ze stylem jest banan na poziomie od średnio niskiego do średnio wysokiego oraz aromaty cytrusowe, ananasowe lub świeżych śliwek od braku do poziomu niższego niż banan. W smaku identycznie.

 

Czyli jak styl będzie sędziowany zgodnie z opisem (a raczej będzie ;)) lekkie cechy bananowe to za mało.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jako ciekawostkę napiszę, że mój milk stout z dodatkiem owoców którymi w moim przypadku były MALINY nie zakwalifikował się do finałów z powodu zbyt dużej ilości dodanych owoców które całkowicie zdomin

Dzisiaj już cały komplet Grand Championów.

Czy w braggocie dopuszcza się zgłoszenie piwa miodowego powstałego poprzez zmieszanie zrobionego przez siebie miodu pitnego z uwarzonym przez siebie piwem ?

Posted Images

Do Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021 pozostało nieco ponad 2 miesiące - czas na warzenie piw lekkich, krócej fermentujących, aby zdążyć na konkurs :D
 
Lecimy też z pierwszą aktualizacją zgłoszeń:
🍻 Fruit Milk Stout 9
🍻 Wee Heavy 9
🍻 West Coast IPA 8
🍻 Koelsch 6
🍻 Best Bitter 6
🍻 Weissbier 5
🍻 White IPA 4
🍻 Lichtenhainer 4
🍻 Straight Lambic 4
🍻 Porter Bałtycki Barrel Aged 4
🍻 Gotlandsdricke 3
🍻 Rauch Doppelbock 3
🍻 Niskoalkoholowy Dry Stout 2
🍻 Czech Light Pale Lager 2
🍻 Cream Ale 1
🍻 Braggot 1
Suma: 71
 
Piwa możesz zgłosić tu ➡️ https://konkurs.pspd.org.pl/
 
Opisy stylów ➡️ https://konkurs.pspd.org.pl/
 
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 5.04.2021 o 13:46, Cervezapapi napisał:

Czy w obecnej sytuacji rozważane jest przesunięcie konkursu np. o miesiąc, tak jak to było w zeszłym roku? Niektóre kategorie są najlepsze, gdy są młodymi piwami.

Na ten moment nie, ale w tym kraju nic nie wiadomo, więc też nie wykluczamy, bo - nie wiemy, co będzie za miesiąc 😉

 

BTW. Aktualizacja zgłoszeń do Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021. Na dzień 12 kwietnia mamy 189 piw w 16 kategoriach.
 
Zgłoszenia przyjmujemy: http://konkurs.pspd.org.pl
 
West Coast IPA 26
Fruit Milk Stout 17
Wee Heavy 17
Koelsch 16
Best Bitter 16
White IPA 15
Weissbier 12
Braggot 11
Porter Bałtycki Barrel Aged 11
Czech Light Pale Lager 9
Rauch Doppelbock 9
Cream Ale 7
Lichtenhainer 7
Straight Lambic 7
Gotlandsdricke 5
Niskoalkoholowy Dry Stout 4
 
 
Edited by Mateusz Puślecki
Link to post
Share on other sites
Dostajemy od Was sporo pytań, czy Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021 odbędą się w zaplanowanym terminie.
 
Zrobimy wszystko, by mogły odbyć się w dniach 27-30 maja. Jednak zależy to też od rozwoju sytuacji pandemicznej i wytycznych rządowych, które pozwolą nam zorganizować pobyt sędziów. Jeśli zaistnieją okoliczności, że konkurs mógłby się nie odbyć czy zostać przesunięty - poinformujemy Was z wyprzedzeniem, przed rozpoczęciem recepcji piw.
 
Dziękujemy za zrozumienie i powodzenia przy garach!
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Aktualizacja zgłoszeń na dzień 27 kwietnia. Suma 289 zgłoszeń, a 10 maja rusza recepcja piw w Browarze Zamkowym w Cieszynie :)

 

West Coast IPA 37
Best Bitter 26
Fruit Milk Stout 26
Koelsch 25
Weissbier 22
White IPA 20
Wee Heavy 20
Porter Bałtycki Barrel Aged 18
Czech Light Pale Lager 15
Braggot 15
Rauch Doppelbock 14
Cream Ale 12
Straight Lambic 12
Gotlandsdricke 10
Lichtenhainer 9
Niskoalkoholowy Dry Stout 8
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Cześć.

 

Od poniedziałku 10 maja rozpoczyna się recepcja piw w Browarze Zamkowym w Cieszynie. 
 

Kilka porad dot. dostarczania piw:
- nie odkładaj wysyłki piw na sam koniec. Celuj tak, aby piwa dotarły do nas najpóźniej w środę 19 maja. Dlaczego? W ostatnie dni recepcji przychodzi najwięcej paczek - może się okazać, że Twoje piwo trafi trochę później do lodówki. Nawet 24 maja. Ponadto kurierzy i poczta działają różnie - mogą się trafić poślizgi i piwa spędzą cały weekend w złych warunkach (nieklimatyzowane auto lub magazyn). Często zdarzają się także stłuczki - daj sobie czas na dosłanie ewentualnych braków :) Im szybciej wyślesz piwa, tym większa szansa, że ze wszystkim zdążymy. W zeszłym roku otrzymaliśmy od piwowarów prawie 3500 butelek - ich odpakowanie, odkodowanie i wstawienie do lodówek zajmuje "trochę" czasu 😉
- jeśli wysyłasz paczkę - wyślij ją kurierem. To tylko sugestia, ale w razie problemów możesz zawsze skorzystać (nawet w weekend) z infolinii, dowiedzieć się co dzieje się z paczką oraz ew. zareklamować. W Przypadku poczty niestety nie jest to takie proste, szybkie i jest bardziej kłopotliwe,
- nie zapomnij dobrze zabezpieczyć piw w paczkach - amortyzacja, gąbki, folia i inne akcesoria wskazane. Niektórzy stosują także wkłady chłodzące lub zużyte małe plastikowe butelki z zamrożonąwodą w środku. Możesz także przywieźć swoje piwa osobiście lub dla większej grupy piwowarów - warto lokalnie się zgadać. Będzie bezpieczniej dla piw i zapewne taniej. Po wcześniejszym uzgodnieniu jest możliwość dostarczenia piw osobiście wieczorami i ew. w weekend. Proszę o kontakt indywidualny w tej sprawie.
- nie zapomnij też na każdą z butelek nakleić za pomocą bezbarwnej taśmy etykietę wygenerowaną z systemu konkursowego (Menu->Twoje zgłoszenia)
- nie zapomnij opłacić wpisowego. Jest to warunek konieczny przyjęcia Twojego piwa do konkursu. Opłaty są przyjmowane jedynie przez system konkursowy http://konkurs.pspd.org.pl poprzez płatności Dotpay (jest tam także możliwość dokonania zwykłego przelewu). Aby dokonać płatności po zalogowaniu przejdź do menu i kliknij w opcję "opłać wpisowe".

W razie dodatkowych pytań proszę o mail mateusz.puslecki@pspd.org.pl 
Link to post
Share on other sites

Dawno nie było aktualizacji zgłoszeń do Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021, tak więc...

... rejestracja trwa 😉 https://konkurs.pspd.org.pl/
a od poniedziałku przyjmujemy w Browar Zamkowy Cieszyn Wasze piwa. Stan zgłoszeń na dziś: 416

Kategorie:
West Coast IPA 56
Fruit Milk Stout 41
Best Bitter 40
Koelsch 35
Weissbier 35
White IPA 31
Porter Bałtycki BA 24
Wee Heavy 22
Czech Light Pale Lager 20
Cream Ale 19
Braggot 19
Rauch Doppelbock 19
Straight Lambic 16
Gotlandsdricke 15
Lichtenhainer 13
Niskoalkoholowy Dry Stout 11 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Dziękuję za zgłoszenie oraz części z Was za dostarczenie piw na Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych. Mam dla Was 3 sprawy organizacyjne. Przeczytaj je koniecznie wszystkie:

 

1. Jeśli jeszcze nie dostarczyłeś/aś piwa - to jest "last call". Koniec rejestracji i przyjęć piw mija w najbliższy piątek o 16:00. Szczegóły: https://konkurs.pspd.org.pl/

 

2. Jeśli masz informację od kuriera/poczty lub sam/a dostarczyłeś/aś piwo, to sprawdź w systemie konkursowym, czy jest ono oznaczone jako przyjęte. Jak to sprawdzić? Po zalogowaniu kliknij "menu" w prawym górnym roku/Twoje zgłoszenia. Na stronie z Twoimi danymi zescrolluj na dół strony do "Twoje zgłoszenia". Twoje piwo jest przyjęte na konkurs jeśli wszystkie 3 znaczniki są w zielonym kolorze. Jeśli masz info, że piwo jest dostarczone, a w systemie przy "Otrzymano" jest czerwony krzyżyk - napisz do mnie w odpowiedzi na ten mail. 

 

3. UWAGA! Płatności - przyjmujemy tylko i wyłącznie płatnośi dokonane przez system konkursowy i system dotpay. Dotpay ma różne formy płatności - dopuszcza także zwykły przelew z Twojego konta. Piwa opłacisz wchodząc przez "menu"/"Opłać wpisowe". Następnie podążaj za instrukcjami systemu.
 
Ogłoszenie konkursu jest planowane na 12 czerwca w Cieszynie podczas zlotu piwowarów domowych: "Cieszyńskie Święto Piwa Domowego". Już dziś serdecznie zapraszam :) Szczegóły: https://pspd.org.pl/swietopiwa/   
 
Życzę powodzenia na konkursie! :)

 

Mamy 765 zgłoszeń

 

West Coast IPA 103
Best Bitter 76
Weissbier 66
White IPA 63
Fruit Milk Stout 60
Koelsch 56
Czech Light Pale Lager 45
Wee Heavy 42
Rauch Doppelbock 39
Braggot 38
Porter Bałtycki BA 37
Cream Ale 32
Lichtenhainer 32
Straight Lambic 28
Gotlandsdricke 25
Niskoalkoholowy Dry Stout 23

image.png

Link to post
Share on other sites

21 maja o 16:00 zakończyła się rejestracja piw do Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych o tytuł Grand Champion 2021!

Niemal 400 piwowarów z Polski, ale i z innych krajów zgłosiło rekordowe 876 piwa w 16 kategoriach! Brawo Wy!

Teraz czekamy do konkursu ile finalnie piw dotrze do Browaru Zamkowego w Cieszynie!

Link to post
Share on other sites
Podajemy wyniki eliminacji Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021. Metryczki do piw eliminacyjnych będą dostępne do pobrania w systemie konkursowym w sobotę. Kolejność nazwisk przypadkowa. Serdecznie gratulujemy finalistom i życzymy powodzenia! :)
 
Straight Lambic
Grzegorz Marć
Jerzy Nowicki
 
Weissbier
Michał Kocielnik
Maciej Żyhałko
Jacek Stachowski
Dariusz Lampa
Ireneusz Misiak
Jakub Rotkegel
 
White IPA
Fernando Coppi
Rafał Szuplewski
Paweł Wróbel
Mateusz Okrój
Bartosz Ciura
Tomasz Szczukiewicz i Mateusz Nikodem
Karol Juros
Mariusz Bystryk
Jakub Staroń
 
Rauch Doppelbock
Piotr Przybył
Mateusz Haberka
Michał Tomaszek
Andrzej Czajkowski
Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki
Michał Matysiak
 
Lichtenhainer
Mateusz Okrój
Witold Borczyk
Andrzej Wójciak
Jakub Czyżewski
Michał Cieślik
Dawid Pietkiewicz i Kacper Anklewicz
 
Cream Ale
Piotr Nowicki
Tomasz Bieńkowski
Rafał Szuplewski
Ireneusz Misiak
Jakub Kluz
Mateusz Okrój
 
Niskoalkoholowy Dry Stout do 2 proc alk.
Kacper Myśliński
Adam Szmyd
Marcin Wojdat
Michał Jarosiński
 
Czech Light Pale Lager
Adam Halwa
Michał Leszczuk
Daniel Duda
Jarosław Reczek
Daniel Śledzikowski
 
Best Bitter
Mariusz Zaborowski
Mateusz Małż
Grzegorz Suchan
Mateusz Koczwara
Piotr Andrzejczak
Andrzej Mrowczyk
Michał Majchrzyk i Tomasz Majchrzyk
Mariusz Bystryk
 
Fruit Milk Stout
Krzysztof Krawczyk
Nikdem Fajdek
Marcin Kamiński
Kamil Pasierbik i Joanna Wosiak
Fabian Wojciech
Filip Łoziński i Alessia Łozińska
Andrzej Poturalski i Magdalena Poturalska
Adrian Gardian
 
Wee Heavy
Mariusz Bystryk
Rafał Cecotka
Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki
Marcin Chołaściński
Waldemar Wach
 
Koelsch
wynik zostanie podany 12 czerwca
 
Braggot
Kamil Pasierbik i Joanna Wosiak
Nikdem Fajdek
Mariusz Zaborowski
Adam Dymarczyk
Łukasz Lewczuk
 
West Coast IPA
Jarosław Reczek
Miłosz Siewniak
Paweł Kowalewski
Wojciech Dragan
Szymon Sobieszczyk
Karol Juros
Paweł Wróbel
 
Porter Bałtycki Barrel Aged
Adrian Sikora
Maciej Maciejewski
Piotr Wysota
Piotr Przymusiak
Michał Pomianowski
Mateusz Haberka
Rafał Szuplewski
 
Gotlandsdricke
brak piw dopuszczonych do finału
 
Mateusz Puślecki
szef jury MPPD 2021
Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Romanos_P napisał:

W którym miejscu ich szukać?

W miejscu gdzie masz informację o opłaconym wpisowym i dostarczonym piwe 

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Mateusz Puślecki napisał:

Wszystkie metryczki dla piw, które odpadły w eliminacjach są już dostępne do pobrania w systemie konkursowym (oprócz Koelsch - opublikujemy 12 czerwca)

Tak pytam z czystej ciekawości co stało się z Kolschem, że będzie później :) ? Pozdrawiam serdecznie !!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.