Jump to content

Cydr - czas na butelkowanie ?


Recommended Posts

Witam, na wstępie pozdrawiam i kłaniam się nisko. To mój pierwszy post zapytanie, bo jestem w kropce.  Cydr - nastaw (18 sierpnia) na bazie ( koncentratu w puszcze + cukier). Wiadro fermentacyjne rurka. Fermentacja burzliwa, trwała ok 2 tygodni, potem się zwolniło no i nadal babluje ale wolno, a minął już prawie miesiąc. Wskazania wyfermentowania wskazują ze już czas na butelkowanie, ale nie jestem tego pewny bo w próbce wciąż są bąbelki( a'la wino musujące). Po otwarciu dekla czuć gaz, smak dobry -pol słodki, ( na pewno nie ocet). Możliwe ze nastąpił proces re fermentacji ?

Czy fermentacja powinna ustać całkowicie, czy tak właśnie ma być, już czas na butelkowanie ( obawiam się granatów).?

Pozdrawiam i proszę o podpowiedz Krzysztof

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.