Skocz do zawartości

Cydr - czas na butelkowanie ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie pozdrawiam i kłaniam się nisko. To mój pierwszy post zapytanie, bo jestem w kropce.  Cydr - nastaw (18 sierpnia) na bazie ( koncentratu w puszcze + cukier). Wiadro fermentacyjne rurka. Fermentacja burzliwa, trwała ok 2 tygodni, potem się zwolniło no i nadal babluje ale wolno, a minął już prawie miesiąc. Wskazania wyfermentowania wskazują ze już czas na butelkowanie, ale nie jestem tego pewny bo w próbce wciąż są bąbelki( a'la wino musujące). Po otwarciu dekla czuć gaz, smak dobry -pol słodki, ( na pewno nie ocet). Możliwe ze nastąpił proces re fermentacji ?

Czy fermentacja powinna ustać całkowicie, czy tak właśnie ma być, już czas na butelkowanie ( obawiam się granatów).?

Pozdrawiam i proszę o podpowiedz Krzysztof

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo za podpowiedz, tak tez zrobię. Wielu youtuberów opowiada, ze zwykle fermentacja kończy się po tygodniu, a po kolejnym już butelkują, wiec to mnie zmyliło. To mój pierwszy cydr i mam nadzieje, ze nie ostatni, a ten będzie udany.

Dziękuje raz jeszcze i Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.