Jump to content
Rafał z Łodzi

Niemiecka Pszenica i chmielenie na zimno

Recommended Posts

Moja 3 warka. Z gotowego zestawu.

Chmielu bylo tylko 15g Marynki, dodana podczas gotowania.

Chciałbym cos dorzucic na cichą

Nie mam jeszcze duzego doswiadczenia i nie wiem jak łaczyc chmiele. W zalaczniku podsyłam zdjecie przepisu. Prosze o pomoc w dobraniu chmielu ktory bedzie pasowal do tego stylu.

Dzieki i pozdrawiam 

IMG_20190916_192857.jpg

Edited by Rafał z Łodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do hefeweizena nie daje się na cichą nic:) to piwo ma praktycznie nie mieć goryczki, stąd taka ilość chmielu. Pozdrawiam:)
Jak dobierać chmiele? Patrz na Alfa kwasy - im więcej % tym więcej goryczki. Chmiele aromatyczne mają niższe wartości około 4-7% powyżej tego są chmiele goryczkowe i super goryczkowe np 13%

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Rafał z Łodzi napisał:

Ok. Dzieki chłopaki.

Macie jakies lektury gdzie moge wiecej poczytac o łaczeniu chmieli podczas gotowania i chmielenie na cicha oraz jakie rodzaje piwa mozna chmielic na cichej ? 

W piwowarstwie można generalnie wszystko. Piłem komercyjne weizeny chmielone na zimno, raz sam takiego robiłem i jest to jak najbardziej ciekawe połączenie. Ale trzeba mieć na uwadze, że wtedy przestaje to już być stylowy weizen. Na konkursie na przykład takim piwem nic już nie ugrasz. Jak chcesz mieć prawdziwego weizena to tak jak mówią przedmówcy, odpuść całkiem chmielenie poza goryczkowym, ale jak chcesz eksperymentować i się bawić to czemu nie. Pasować będzie w zasadzie każdy chmiel, który nadaje się do chmielenia na zimno. 

 

Jak chcesz widzieć jakie piwa można/trzeba chmielić na zimno to sobie poczytaj opisy stylów, masz np. na tutejszej wiki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na konkurs sie nie wybieram wiec korci mnie aby cos dorzucić.

A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ?

Ja w tym temacie nie mam w ogóle doświadczenia, nawet nie wiem ile gram tego wrzucić

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ?

 

Aromaty pszeniczno-zbożowe... Do tego goździk / banan :)

Może po prostu zrób weizena po bożemu a następnie uwarz coś w stylu IPA, APA, AIPA gdzie będziesz mógł poszaleć z chmieleniem na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Robert87 napisał:

A jak chcesz na zimno to ja citre bym dorzucił, ze 30g :)

Wyszło średnio - nie polecam za bardzo. Takie połączenie to raczej z amerykańską pszenicą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Rafał z Łodzi napisał:

Na konkurs sie nie wybieram wiec korci mnie aby cos dorzucić.

A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ?

Ja w tym temacie nie mam w ogóle doświadczenia, nawet nie wiem ile gram tego wrzucić

Ja chmieliłem tradycyjnymi niemieckimi odmianami. Hellertau Tradition i Tettnanger bodajże. Po 30g każdego na 20 litrów. Podobnie jest chmielony z tego co pamiętam Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse. To jest co prawda weizenbock, ale pokazuje, że aromaty weizenowe można bardzo ciekawie połączyć z klasycznym chmieleniem. Polecam sobie spróbować jak ktoś będzie miał okazję. Nowofalowe chmielenie też pewnie by zagrało dobrze. Jakaś Citra, Mosaic czy Galaxy. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...