Jump to content

STOUT z brewkitu


Kozmo
 Share

Recommended Posts

Czesc,

 

Chce zrobic Stouta. Jako ze bedzie to moja 2 warka, wole to zrobic znów na brewkitcie - myślałem nad Coopersem http://www.thehomebrewcompany.ie/coopers-stout-ingredient-pack-p-1145.html (wiem że drogo) w tej ofercie z dodatkowym 1kg ekstraktu słodowego. Chciałbym, żeby to piwo było maksymalnie treściwe, kawowe i czekoladowe. Co muszę do tego dokupić (ile dodatkowych ektraktów, moze jakis jeczmień palony, dodatki)? Drożdże wezme s-04. Zacierać na razie nie chce.

Może macie jakieś inne pomysły?

Link to comment
Share on other sites

Tak sa, ale nie wiadomo jakiej jakosci.

Pytanie ile dodać tych ekstraktów płynnych do tego zestawu 1,7+1kg, żeby uzyskać to 20+ blg? 

Czy tylko i wyłącznie ciemny ekstrakt?

Czy jakąś laktoze/brew enchancer'y dodawać albo inne dodatki na moc?

Jak przeliczać receptury w których są słody w ziarnie na ilości w ekstrakcie? np 3 kg pale ale - ile to ekstraktu np płynnego?

 

Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi XD

 

Edited by Kozmo
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, zasada said:

Tak wiele pisania, tak mało czytania :P

 

Szczerze mowiac. Chcialbym poczytac ale chociazby na takiej piaskownicy wiekszosc przypietych postow malo wnosza, a jesli wnosza to trzeba szukac na xx stronie w komentarzach. Moze polecisz skad sie edukowac?

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Kozmo napisał:

Szczerze mowiac. Chcialbym poczytac ale chociazby na takiej piaskownicy wiekszosc przypietych postow malo wnosza, a jesli wnosza to trzeba szukac na xx stronie w komentarzach. Moze polecisz skad sie edukowac?

 

Wiki i wyszukiwarka dadzą Ci odpowiedź na 90% pytań. Jak nie więcej ;)

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Kozmo napisał:

Moze polecisz skad sie edukowac?

Forum, tutejsza Wiki to da dwa źródła od których zaczynałem. Mimo pozoru, że nic nie można znaleźć to nie przejesz tych informacji. Trochę samozaparcia, wyszukiwania frazami, czasu na czytanie en masse.

 

Potem Domowe warzenie piwa Lehr'a. Portal i pdf'owe wydania BYO, pdf'owe wydania Zymurgy, książki kradzione z sieci a potem kupowane na Bookdepository (jest wątek o piwnych książkach).

 

Ostatnie po co sięgnąłem to blogi i portale (też jest wątek o źródłach w Internecie).

 

Powodzenia, cierpliwości, dobrego piwa!

 

PS. 20 BLG na drugie piwo to nie jest najszczęśliwszy wybór.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Kozmo napisał:

Czemu to nie dobry wybór?

Piwa mocne stwarzają więcej problemów.

Pierwszy z brzegu: ilość i stan drożdży (bo o gęstym zacierze, przypalaniu zacieru, problemach z filtracją, malejąca wydajnością w wypadku brewkitu nie ma co mówić), trudność w utrzymaniu temperatury, utknięcie fermentacji. Nawet w Piwowarze był dobry tekst o tym.

Zrób 16BLG np. Tropical Stout.

Link to comment
Share on other sites

Ten Coopers to ma być dry stout a nie RIS. W zestawie jest puszka Coopersa 1,7 kg + 1 kg suchego ekstraktu, więc jest komplet aby wyszło 10-11°Blg. To będzie dobry wybór na start, bo raz że lekkie, dwa - palony charakter piwa przykryje drobne wady fermentacji. Nie dorzucaj żadnych dodatkowych ekstraktów, narobisz sobie trudności.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.