Skocz do zawartości

Które drożdże zostawiają jak najmniejszy posmak...


Rekomendowane odpowiedzi

...drożdży?

 

Cześć

 

W swoich eksperymentach fermentacyjnych trafiam nieraz na problem taki, że sam napój może i byłby

fajny gdyby nie paskudny posmak drożdżowy... Od czego to zależy, że nieraz się pojawia a nieraz nie?

Gatunek drożdży? Temperatura fermentacji? Coś innego?

 

Typowo do eksperymentów używam drożdży suchych do cydru. No i nieraz efekt jest bardzo dobry

- jak np. teraz nastawiałem dwa cydry i są smaczne, a nieraz tak wali drożdżami, że wypić się nie da.

 

Jakieś pomysły jak tego uniknąć?

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napewno znaczenie ma ilość drożdży i ich profil, jeżeli są o czystym profilu w danej temperaturze to nie ma mowy o posmaku. 

Na przykładzie suchych drożdży w34/70 fermentujące w około 8°C dają czysty profil, natomiast już w 16* obrosną kwiatami ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Największym czynnikiem na ten charakter drożdżowy ma raczej temperatura fermentacji. Bo drożdże pszeniczne mogą fermentować nawet w temperaturach lagerowych, co oczywiście nie daje dobrych rezultatów. Nie ma tak na prawdę znaczenia co fermentujesz. Choć zależy co masz na myśli poprzez paskudny posmak drożdżowy. Bo to, co mówisz,  bardziej mi idzie po prostu w autolizę drożdży niż problemy z kontrolą temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Hej

 

Dbam żeby nie zaciągać drożdży. Z tym, że ja nie piszę o piwach ;) tylko ogólnie o paskudnym posmaku drożdży...

 

Jakub

 

A sory, nie doczytalem ze o cydrach piszesz. Nie mam w tej dziedzinie zielonego pojecia, wiec nie pomoge.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Henx napisał:

Pytasz na forum dla piwowarów...

 

Brawo Ty :) Chyba aż wcisnę plusa za wartościową odpowiedź :)

 

Pytam o ogólne zasady dla samych drożdży, co się fermentuje pewnie ma mniejsze znaczenie...

Czy o smaku drożdży decyduje temperatura fermentacji, gatunek drożdży, ;pora roku, czy cokolwiek innego...

 

Ps. Zauważyłeś, że tu jest wątek o CYDRZE? Zgroza po prostu...

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstaw jeszcze wątek o pieczeniu bułek i bądź zdziwiony, że ktoś zwróci ci uwagę.

Inne szczepy (nie gatunki) drożdży są dedykowane do piw, inne do cydrów. Przy cydrach drożdże pracują w niższym pH, w brzeczce i moszczu (chyba tak to się nazywa) są inne składniki odżywcze dla

drożdży. Inne składy pożywek. Jest wiele zmiennych z punktu widzenia drożdży. Cydrowi bliżej do wina niż piwa. Jak chcesz uzyskać konkretniejsze odpowiedzi idź na forum winiarzy, a jak chcesz dalej robić z siebie debila bo ktoś ci zwrócił uwagę to daruj sobie i nie zawracaj głowy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.09.2019 o 10:11, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Jakieś pomysły jak tego uniknąć?

1. Porządny cold crush przed butelkowaniem.

2. Dłuuugie leżakowanie cydru. Tak naprawdę cydr powinien odpoczywać 3 miesiące minimum. Ale nawet 6 miesięcy to nie jest długo. W tym roku, butelki z tamtego, otworzyłem dopiero po 8 miesiącach i były bez drożdżowego aromatu. I w tym punkcie proces różni się trochę od piwa, bo w tym woltażu piwa zazwyczaj się tak długo nie leżakuje przed degustacją ;)

3. Dobrze schładzamy cydr przed nalaniem, nawet 2-3 dni i nalewamy bez osadu z butelki.

 

Możesz dopytać na grupie FB Cydrowi Rzemieślnicy.

 

Możesz poszperać także tutaj: https://projektcydr.pl/?p=814

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.09.2019 o 19:04, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Ps. Zauważyłeś, że tu jest wątek o CYDRZE? Zgroza po prostu...

Jest dedykowany dział na tym forum dla cydrów, gdybyś tam swój post wrzucił - nie spotkałbyś się z docinkami: https://www.piwo.org/forums/forum/61-cydry-i-miody-pitne/

 

A odpowiedź na Twoje pytanie zależy od tego co określasz jako "posmak drożdży", przejrzyj może listę najpopularniejszych deskryptorów, może coś Ci podpasuje:
https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Cechy_sensoryczne
https://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.