Jump to content
Sign in to follow this  
Juniorek

Porter Bałtycki

Recommended Posts

Portery bałtycki to moje ulubione style piwne, postanowiłem wiec warzyc głównie takie piwka. Napotkałem się na portera Warszawskiego w tym temacie Klik. Autorem jest @zasada czy ktoś z was próbował, testował jakie opinie? 

 

Ps. Chętnie przyjmę również wasze receptury na portery ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura powinna głównie być oparta o to czy zamierzasz taki porter leżakować czy w miarę szybko wypić. Im dłużej jesteś w stanie go starzeć tym bardziej możesz przegiąć np. z palonymi słodami, które po pewnym czasie dojrzeją i dadzą świetne nuty cherry czy czekolady. Duzo tez zależy od wody, na mojej bardzo bogatej w minerały, dobrze się sprawdzają mniejsze dawka bardzo ciemnych słodów. Odwrotnie, czyli większy dodatek jaśniejszych słodów palonych, to z reguły kwaśne piwo z nieprzyjemnym posmakiem, który bardzo długo się utrzymuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie @zasada bawi się już długi czas w piwowarstwo więc myślę że można polegać na jego recepturze. Możesz poszukać jeszcze w zapiskach @Undeath @Dr2 . Pytanie tylko czy masz warunki na fermentację portera bałtyckiego

Edited by xXx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli chodzi o portera to będzie to mój już 3. Ostatni na konkursie niestety odpadł z powodu zbyt wytrawność i estrów. Jednak dostałem miłe słowo ze wyczuwalne nuty porządane dla portera chlebowiec, palonosc, słodycz, czekolada, oraz ze kierunek dobry ale wyeliminować mam wady. Porter na konkurs ledwo leżakowały 4miesiace wiec uważam ze złe nie było. Warunki jaki takie mogę zapewnić temperaturę mogę sterować lodówka ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest receptura Zasady, on ją tylko cytował. Ciekawa, choć moim zdaniem trochę skomplikowany schemat zacierania. Zimą postaram się ją wypróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro są  konkretne wytyczne do poprawy tego piwa w postaci konkursowej metryczki, ja bym robił wg tej samej receptury modyfikując tylko poszczególne elementy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recepturę chce mieć głównie z samych słodów bez ekstraktów, oraz jako ze skala produkcji jest mala można pozwolić sobie na eksperymentowanie i tworzenie własnych receptur :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Juniorek napisał:

Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu 

Ja widzę tylko trzy rodzaje słodów. Może źle się link zagnieździł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...