Jump to content

Pytania po pierwszym zacieraniu i co dalej z piwem


Recommended Posts

Cześć ;) warto się na początku przywitać dlatego Witam całe grono domowych alkoholików piwowarów. Jako iż wchodzę dopiero w ten temat lecz czytam wasze forum i wiki od dłuższego i imponuje mnie ilość wiedzy tutaj zawarta ale do tematu.

 

Popełniłem pierwszą warkę z gotowca BA Kolońskie 12 Blg
Zasyp:
-Pilzneński Weyermann 3.7kg

-Pszeniczny Weyermann 0.4kg

-Chmiel Relax 50g 0.9%alfakwasów 

-Drożdże SafAle S-33

 

Piwo chłodzone ok 3h (nie mam chłodnicy ) przelałem do fermentora z osadem z chmielu(nie miałem wężyka jeszcze) włożyłem do wanny i chłodziłem wymieniając wodę i mieszając.

Drożdże po rehydratacji zaczęły prace po 4-5h w temp op 24-26°C i zakończył po ok 8-10 h przestały pracować sprawdzałem blg po ok tygodniu przez 3 dni utrzymywało się na poziome 5-6 blg

po tygodniu przelałem na cichą (blg 5 przez 3 dni) po ok tygodniu i teraz zaczynają się schody na powierzchni piwa widziałem piankę uznałem to ze drożdże do dofermentowują wczoraj sprawdziłem blg i okazało się piana to coś w rodzaju pajęczyny-osadu na powierzchni oraz troszkę pod 2-3 cm  i teraz moje pytanie co dalej zostawić i zobaczyć co dalej czy pewne ze to infekcja i do wylania  ?? 

 

Na powierzchni widnieje coś w podobne tego zdj z tematu o infekcji.20190828_135925.jpg

Edited by Wojtek23305
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Wojtek23305 napisał:

infekcja i do wylania  ?? 

Ewidentna infekcja , szkoda zawodu z przelewaniem do butelek , bo będziesz miał tylko spektakularne granaty . Ja kiedyś miałem taką sytuację jak Ty przelałem sobie jedną butelkę ( z ciekawości co będzie )  do PET 5l  i po paru tygodniach odkręciłem . Nigdy nie widziałem podobnego gejzeru . 

Jeżeli chcesz wykorzystać ponownie fermentator do następnej warki to potraktuj go naprawdę mocną chemią . 

A na początek to ogarnij proces fermentacji . Temperatura 24-26 to naprawdę nie jest dobra temperatura dla tych drożdży . Przelewanie na cichą poczytaj kiedy warto stosować . Często na tym etapie zapraszamy gości do fermentatora i robią nam pajęczynkę jak u Ciebie . 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Robert87 napisał:

Czeski, Czeski ;)

Może kolega zamiast snuć jakieś teorie wyssane z palca da jakiś materiał na potwierdzenie swoich słów bo pisanie na innych Czeski jest słabym potwierdzeniem. 

 

Edit: Zwracam honor koledze źle doczytane (zrozumiałem nie czeski a czeŚki i skojarzenie z wiadomym filmem) 

Edited by Wojtek23305
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.