Jump to content
dav23

Zakażenie piwa wodą z rurki fermentacyjnej

Recommended Posts

Tego to Ci nikt tutaj na 100% nie powie. Sam będziesz wiedział, sprawdź aromat i smak przed rozlewem. Na drugi raz używaj przegotowanej wody, alkoholu, a najlepiej zrezygnuj z rurki całkiem.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się dopiero okaże. Ale nie raz i nie dwa, zdarzyło się zassać co nieco z rurki bez większych konsekwencji. Osobiście wlewam do bulbulatora roztwór starsanu a czasem spirytus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelkowanie po skończonej fermentacji, może po 5 dniach, może po 7 dniach, tego się tak nie określa. Ale można przyjąć, że po 14 dniach fermentacji w ok. 20°C, piwo będzie przefermentowane i może trafić w butelki - mowa oczywiście o piwach lekkich, nie risach i porterach

Natomiast infekcja może wyjść po długim czasie nawet w butelkach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę tak, chmiel jako taki jest aseptyczny, ale przede wszystkim masz w piwie już alkohol i to on jest główną barierą dla zakażeń, chociaż oczywiście nie 100%.

Głównym wrogiem początkujących piwowarów są głupie błędy i wpadki typu "zassałem wodę z rurki" lub coś podobnego i drugie chyba najczęstsze przewinienie, to nieumiejętne grzebanie w piwie podczas fermentacji, szczególnie na jej początku. Do tego dochodzie jeszcze zła technologia szczególnie w zakresie napowietrzania i sterylizacji sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się parę razy zdarzyło z rurki zassać wodę i nigdy nic złego nie wyszło. Wydaje mi się, że trzeba się bardziej postarać albo mieć dużego pecha, żeby po fermentacji burzliwej zakazić piwko

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Ale to trzeba mieć super sterylne pomieszczenie lub lodówkę / pudło styropianowe aby nie weszły bakterie.
Lub czym to zastąpić, jak zabezpieczyć ? 
 
Dajesz pokrywę bez otworu i tylko lekko uchylasz.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisałem gdzieś wcześniej, przy burzliwej nawet jej nie zatrzaskuję, tylko leży luźno, zamykam na głucho dopiero przy cichej. Można też jaki pisze josephson zamknąć i lekko rozszczelnić.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee tam, gadacie, bo Wam to bulkanie już spowszedniało lub zbrzydło. Jednakże z perspektywy początkującego piwowara bulkanie w bulbulatorze to nie lada atrakcja. Kilkoma kroplami wody natomiast również bym się nie przejmował, szczególnie że piwo już przefermentowało, a etanol nie sprzyja rozwojowi kolonii. Sam zaś z przesadnej troski do rurki lałem wódeczkę, którą dostałem w prezencie, a i tak nie pijam, bo nie lubię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone. W obu przypadkach powietrze i bakterie maja łatwy dostęp do brzeczki. 

Nadal nie wiem jak sie zabezpieczacie przez zakażeniem. Macie bardzo sterylne lodówki / pudła styropianowe ? 

Każdy wszędzie pisze ze największe ryzyko infekcji jest po wystudzeniu brzeczki i przelewaniu do fermentatora i aby robić to szybko i sprawnie. 

A wy jeszcze nie zamykacie szczelnie wieka tylko leży luzem ? 

Powiem szczerze ze trochę rozje.... mi trochę mózg i teraz jestem trochę skołowany.

Dajcie swoje tipy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Rafał z Łodzi napisał:

w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone

 

Uważajcie tylko na muszki owocówki...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał:

czy wieko bez dziury ale lekko uchylone

Nie pisałem że uchylone ale rozszczelnione a to różnica -  zabieg tylko po to, alby uszedł nadmiar CO2. Bakterie i muszki nie potrafią podnieść sobie wieka żeby wleźć do środka. 

Rurka i chicha to odwieczne dylematy: z rurką czy bez rurki oto jest pytanie? :) 

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...