Jump to content

Sweet stout zszedl do 8blg i dalej ani rusz.


Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

1 wrzesnia zrobilem Sweet Stouta. Wyszlo wiecej niz zakladala receptura. Mialo byc 14blg wyszlo 15.5blg.

Uzylem S04 i zaczalem od okolo 17C. Po dwoch dniach fermentacja zwolnila i przenioslem do 19C.

Rurka caly czas pyka ,ale nie zbyt czesto (co okolo 2.5 minuty) a blg stanelo na 8 juz ani drgnie. Zrobilem 3 pomiary.

Na powierzchni minimalna ilosc piany w koloniach.

Piwo smakuje niezle, ale powinno zejsc duzo nizej. 

Moje pytanie brzmi: czy moge dodac swiezych drozdzy zeby dojadly to co zostalo? Jezeli tak to czy powinienem napowietrzyc?

 

Slody:

Pale Ale 3.7kg

Karmelowy Ciemny 0.4kg

Chocolate 0.35kg

Palone Ziarno Jeczmienia 0.2kg

 

Dodatki: Laktoza 500g

 

Zacieranie:

70min w 67C

10min w 67C z ciemnymi

10min w 78C


Dzieki bardzo.

 

 

osatronix

Edited by osatronix
Link to post
Share on other sites

500g laktozy na 20l podbiło ekstrakt o jakieś 1,4°Blg, czyli mamy zmianę z 14,1°Blg na 6,6°Blg, co daje odfermentowanie 54,5%. Wydaje się, że to nieprawdopodobnie płytko, ale miałem podobną sytuację na początku mojej przygody, gdy sweet stout zszedł mi z 14,5°Blg na 7,5°Blg. To w sumie całkiem zabawne, ale po uwzględnieniu laktozy wychodzi mi odfermentowanie pozostałych cukrów równe 54,5%. U mnie z drożdżami nie stało się nic strasznego ― piwo się nagazowało i granatów nie było. Po prostu zacierałem w zbyt dużej temperaturze (pomiar bardzo długim termometrem alkoholowym przekłamuje wynik), a S-04 bardzo mocno na to reagują.

 

Radziłbym nie grzebać, ale zostawić na 2 tygodnie. Jak wciąż będzie 8°Blg, to do butelek. Niestety, piwo może być ulepkowate i mdłe.

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, osatronix said:

OK. Co to jest pomiar fft?
Patrze na guglu, ale wyskakuja mi jakies testy czestotliwosci.

Jak to zrobic?

Dzieki.

 

 

 

osatronix

 

Zrob ten test. Pobierz z fermentatora okopo 100-150ml piwa ( tak aby zapełnic probowke od cukromierza ), wrzuc cukromierz i zostaw w temp pokojowej na kilka dni i obserwoj czy sie zmienia blg.

Tez mialem tak z IPA. Z 14blg zeszło po 10 dniach do 5 blg. Zrobilem test i wedlug testu powinno zejsc do 3 blg, zeszło do chyba 3,5 ( potrzymałem do 15 dni w fermentatorze ). Zabutelkowałem i wczoraj był 8 dzien od zabutelkowania, otworzyłem aby sprobowac. W smaku dobre, nagazowanie jest ale jeszcze chyba ciut za małe, zobaczymy jak bedzie po dwóch i po trzech tyg.

 

Ja na twoim miejscu zrobił bym test, potrzymał 15 albo i 20 dni w fermentatorze i jesli w smaku jest wszystko ok, to do butelek

Edited by Rafał z Łodzi
Link to post
Share on other sites
12 hours ago, andy1856 said:

 

Świerze drożdże są zbyt słabe. Być może świeże byłyby lepsze. Twój wybór.

 

dzieki


Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Zrobie FFT i zobacze co sie bedzie dzialo.
Jak nic juz nie zejdzie to zastanowie sie czy dodac jeszce saszete drozdzakow.

Zycze milego dnia wszystkim.


osatronix

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, dziedzicpruski said:

Haha,  co za genialny plan..., tylko nie uwzględnia tego co lata w powietrzu i zakazi taką brzeczkę.

Ale mozna sie przed tym uchronic. Przykryc probowke folia aluminiowa ( zdezynfekowana wczesniej ) albo do wiekszego zdezynfekowanego słoika i wtedy ma bezpieczne srodowisko. Nie wspominałem o tym bo wydało mi sie to oczywiste. Sorry moj błąd

Link to post
Share on other sites

Przelalem troche piwa do odzielnego pojemnika i dodalem drozdzy piekarskich i trzymam w 22C - 24C. (Oczywiscie zdezynfekowane).

Poczekam do poniedzialku i zmierze.

P.S.

Od wczoraj na powierzchni piwa w glownym fermentorze pojawila sie piana i bulkanie przyspieszylo. Wydaje mi sie, ze to dzieki zabeltaniu. Moze jeszcze nie jest stracone.

W przyszlym tygodniu napisze jak to sie wszystko rozwija.

 

Dzieki.

 

 

osatronix

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.