Jump to content
Radek GołąbEk

Pomoc dla świeżaka APA

Recommended Posts

Siema, jak do tej pory tylko kosztowałem piw, ale teraz przyszedł czas na zrobienie czegoś samemu.

Zamierzam uwarzyć APA używając:

5kg pale ale zero

0,4kg płatki owsiane

50g chmiel Mosaic

50g chmiel Palisade

Chciałbym uzyskać 20- 22l piwa proszę o doradzenie no. kiedy i czym chmielic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli to twoje pierwsze piwo, zrob wszystko mozliwie jak najprosciej, bez zbednych kombinacji.

100% Pale Ale i 100% Mosaic, drozdze powiedzmy US-05.

IBU nie przekraczaj na poziomie 30, poczatek, srodek i koniec gotowania z przewaga ilosci na koniec. Nie chmiel na zimno.

Zacieraj w przedziale 65-68 stopni w zaleznosci jak uda Ci sie przy pierwszym warzeniu utrzymywac temperature.

Fermentuj na poczatku gdzies w okolicach 16 stopni otoczenia. Dla pewnosci potrzymaj to w fermentorze z 3-4 tygodnie i dopiero butelkuj.

Powinno wyjsc z tego proste i pijalne piwo, bedac przy tym nieskomplikowane na pierwszy raz.

 

Wychodze oczywiscie z zalozenia ze posiadasz potrzebny sprzet do rozpoczecia przygody z browarnictwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziel sobie te 100g chmielu na trzy porcje - 60 minut, 15 minut i 0 minut. Z jakiegoś powodu pewnie wszedłeś w posiadanie Mosaica i wiesz że najlepiej go wykorzystać do chmielenia na ostatnie minuty gotowania. Piwo w butelkach powinno się nagazować w tydzień-dwa. Skorzystaj z kalkulatora nagazowania żeby nie przesadzić.

 

Możesz chmielić np tak:

30g Palisade na 60 min

20g Palisade + 10g Mosaic na 15 min

40g Mosaic na 0 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie masz chłodnicy zanurzeniowej to użyj wanny z zimną wodą. Tylko że taki sposób sprawi, że to potrwa ładnych kilka godzin... 

Możesz też zamrozić kilka petów i dorzucić to do wody... to troszke skróci czas...

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Radek GołąbEk said:

A w jaki domowy sposób schłodzić?

Zanim dorobiłem się chłodnicy, nalewałem zimnej wody do kastry budowlanej (taka wielka miska), wstawiałem tam gar warzelny, wsadzałem pod niego słuchawkę prysznicową i puszczałem zimną wodę. Jeżeli masz odpowiednio zimną wodę w instalacji, pewnie da się zejść poniżej godziny chłodzenia, oczywiście mieszając ciągle brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.09.2019 o 12:31, Radek GołąbEk napisał:

A w jaki domowy sposób schłodzić

Mam chłodnicę zanurzeniową z której nie korzystam. Jak chcesz to mogę Ci sprzedać. To jest taka jak w sklepie Twój Browar ta za 170 zł z tego co pamiętam. Zaproponuj cenę i się dogadamy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Radek GołąbEk napisał:

Jeszcze pytanie w jakiej temperaturze przechowywać piwo w fermentorze?

Dla US-05 idealne byłoby 17-18°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...