Skocz do zawartości

Pierwszy w życiu kwas


Juniorek

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda jeszcze nie do końca nagazowane ale już smaczne. Berliner z dodatkiem malin, jest dobry jednak trochę mało kwaśny, oraz jakby czuć lakcid delikatnie, ale jestem zadowolony, następny będzie z mango. Już mam 2kg pulpy niedługo się za to zabiorę. 

Dzięki wszysktim za pomoc 

B1248BDB-038C-436D-87E2-3412211CFAB0.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, rozwinę temat, bo również przymierzam się do warzenia kwasa. Zastanawiam się nad źródłem bakterii. Poniżej porównanie bakterii  WildBrew Sour Pitch oraz serowarskich.

 

 karty techniczne dla bakterii WildBrew Sour Pitch oraz serowarskich

 

TDS_WILDBREW_SOURPITCH_ENGLISH_DIGITAL.pdf - WildBrew Sour Pitch

Skan_20190930 (2)_compressed.pdf - bakterie serowarskie

 

Lallemand deklaruje żywotność bakterii na poziomie >10^11 CFU/g

Biochem, producent bakterii serowarskich >3*10^10 CFU/g

 

Biorąc pod uwagę nasze zalecenia (10^10 CFU/l, słownie: 10 mld komórek na litr brzeczki) wynika, że 1g (jeden gram) produktu Lallemand wystarcza na 10 litrów brzeczki, a jeden gram bakterii serowarskich na 3l brzeczki. Biorąc pod uwagę ceny to jednak bardziej opłaca się produkt Lallemand. 

 

Czy wszystko dobrze rozumiem? Zalecalibyście dawkowanie jak powyżej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.