Jump to content
Juniorek

Pierwszy w życiu kwas

Recommended Posts

Panowie, nie robiłem nigdy żadnego kwasa i nastał ten czas ze chciałbym coś popełnić. Czy możecie poratować jakimiś recepturami najlepiej z pulpami owocowymi, jakieś wskazówki dotyczące procesu produkcji tego piwka. Generalnie    @Oskaliberna swoim blog ma ciekawy artykuł o kwasach który przeczytałem i zarazem mam mentkil jakich użyć bakterii z probiotyków.

czy używał ktoś lakcid, sanprobi ibs lub biotyk i jakieś kilka słów moze dodać o zakwaszanie tymi lacto? 

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Juniorek napisał:

Panowie, nie robiłem nigdy żadnego kwasa i nastał ten czas ze chciałbym coś popełnić. Czy możecie poratować jakimiś recepturami najlepiej z pulpami owocowymi, jakieś wskazówki dotyczące procesu produkcji tego piwka. Generalnie @Undeath na swoim blog ma ciekawy artykuł o kwasach który przeczytałem i zarazem mam mentkil jakich użyć bakterii z probiotyków.

czy używał ktoś lakcid, sanprobi ibs lub biotyk i jakieś kilka słów moze dodać o zakwaszanie tymi lacto? 

 

To nie ja mistrzu tylko @Oskaliber ;)

 

Używałem Swanson l. platanum i biotyk obydwa środki są okej choć z plusami dla tego pierwszego - szybkość działania i ilość bakterii. Obecnie jestem w fazie testu kwasu z kwasem mlekowym jeszcze raz - pełnoprawna warka dostała 100 ml kwasu mlekowego. Chce zobaczyć po dodaniu zestu cytrusów i limonek czy będzie wyczuwalna ta słynna "sztuczność". Jak w przypadku dodawania kwasu mlekowego do butelek podczas rozlewu jest wyczuwalna, tak piłem piwo, które było zakwaszone w/w sposobem i nic nie czułem.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tu masz dwa przepisy. Zakwaszanie wg. schematów. Pulpy średnio trzeba na 20 l piwa 2-3 kg marakui, mango itp. Jeżeli chodzi o owoce to wiśnie dobre efekty można uzyskać przy 3-4 kg, maliny 2 kg, brzoskwinie 5 kg itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doczytałem ze należy dać 10mln cfu na litr brzeczki czyli załóżmy ze taki lakcid ma 2mln cfu w kapsułce. Wiec na 1l potrzebuje 5kapsulek, a wiec na 10l 50kapsulek, i pytanie dlaczego niektorzy piszą e starcza im 15-20 kapsułek na Warkę 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Juniorek napisał:

Doczytałem ze należy dać 10mln cfu na litr brzeczki czyli załóżmy ze taki lakcid ma 2mln cfu w kapsułce. Wiec na 1l potrzebuje 5kapsulek, a wiec na 10l 50kapsulek, i pytanie dlaczego niektorzy piszą e starcza im 15-20 kapsułek na Warkę 

 

Może robią 10 l? Ja na warkę zużywałem całe opakowanie Swansona i Biotyku. Trochę poniżej potrzebnej wartości i się zakwaszało. Druga paczka to koszty więc podejrzewam po prostu ekonomię ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam sie na kwasach, ale podejrzewam ze moze byc tak jak z drozdzami ze w miare wzrostu ilosci brzeczki nastawnej, ilosc drozdzy nie zwieksza sie proporcjonalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Undeath napisał:

 

Może robią 10 l? Ja na warkę zużywałem całe opakowanie Swansona i Biotyku. Trochę poniżej potrzebnej wartości i się zakwaszało. Druga paczka to koszty więc podejrzewam po prostu ekonomię ;)

Dzięki za odpowiedz jak możesz to powiedz mi ile litrów ma twoja warka o której mowa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pierwszy raz zdecydowanie Sanprobi IBS albo Swanson L. Plantarum. 15-20 kapsułek na 20 litrów. Pamiętaj o przegotowaniu wcześniej i odcięciu od tlenu. Jak to zrobisz to naprawdę ciężko jest coś zepsuć. 

 

Z recepturą nie ma co kombinować. Baza pilzneński + ewentualnie trochę pszenicznego. Chmielenie symboliczne na goryczkę na kilka IBU. Fermentacja neutralnym szczepem, np. US-05. Owoce na cichą na 3-4 tygodnie i tyle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myśle zrobić nie duża Warkę około 12l, @Oskaliber czy możesz podrzuć jakaś recepturke? Mam gęstwę s-04 tez niby neutralny szczep myślicie nada się? Czy rozkręcać us-05 które mam w soli przechowywane 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pójdę w stronę berliner weisena z malinami bo akurat wczoraj udalo

mi się je uzbierać. Wybór padł na biotyk swansona lub sanprobi niestety moje apteki nie maja... czy ktoś stosował biotyk i ile kapsułek dajecie na 1litr? 

Czy drożdże s-04 dadzą radę? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobrze cenowo wyglądają bakterie ze sklepu serowar. Można tam kupić same plantarumy jak i mieszanki. A co do drożdży to też mam pytanie, można gęstwę po kwasie użyć do kolejnego kwasa?

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, Juniorek napisał:

@Undeath ile CFU jest w biotyku? 

 

22 godziny temu, Undeath napisał:

https://www.doz.pl/apteka/p78958-Biotyk_kapsulki_30_szt.

 

Lactobacillus rhamnosus GG 4x108 jtk

To jest niestety śmiesznie mało. Bez startera jest ryzyko, że się nie zakwasi albo kiepsko zakwasi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.09.2019 o 10:32, dziedzicpruski napisał:

Mi chodzi o ekonomiczność tego zakupu,  jak na jeden kwas to ok, jak chcesz więcej to lepiej kupić Lallemand

 

Z tego co widzę te bakterie z serowar.pl wychodzą ekonomiczniej - opakowanie na 100 litrów (10g) kosztuje 20zł. W przypadku Lallemand WildBrew Sour Pitch cena prawie 2 razy taka, a opakowanie takie samo - 10g na 100 litrów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż tak dobrze niestety nie jest. Sprzedawca deklaruje zawartość bakterii na poziomie co najmniej 30 mld cfu na gram, to mniej niż lallemand, kwestia tylko czy lallemand nie kłamie

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, emcede napisał:

Aż tak dobrze niestety nie jest. Sprzedawca deklaruje zawartość bakterii na poziomie co najmniej 30 mld cfu na gram, to mniej niż lallemand, kwestia tylko czy lallemand nie kłamie emoji1.png

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
 

 

O, a gdzie znalazłeś informacje o ilości bakterii, bo szukałem żeby porównać i nie widziałem nigdzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobilem berliner weiseen zasyp 50/50 pilzneński pszeniczny, drożdże s-04 bakterie to lakcid forte 140mln CFU na 13l. Zakwaszanie w kotle którego pierw wypełniłem co2 a następnie zamknąłem szczelnie, odkręciłem szpiworem i wstawiłem do boxa styropianowego, temperatura z 45* spadła do 41* w 24h. 

Dzisiaj zlalem na cicha z dodatkiem 1kg malin, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...