Jump to content
Browaryhills

fermentacja burzliwa vs fermentacja cicha

Recommended Posts

Witam, robie swoja pierwsza warke (Orange Teapa) i mam pewne pytanie/przemyslenia. Wedlug przepisu, ktory dostalem do zestawu jest podzial na dwie fermentacje:

-burzliwa ok. 7 dni

-cicha (od 7-14)

 

Moja warka jest w wiaderku bez kurka, czy ja musze przelewac zawartosc fermentora do innego wiadra po zakonczeniu fermentacji burzliwej czy moge pozostawic w tym samym wiaderku i tylko przeniesc zawartosc do chlodniejszego miejsca? moje pierwotne blg wynosilo 10-11. jakie sa wartosci blg aby mog przejsc do fermentacji cichej i wartosci koncowe zeby zaczac rozlewanie?

 

Z gory wielkie dzieki za wszelaka pomoc. 

 

Pozdrawiam serdecznie

Patryk 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olej przepis/ instrukcję. One są różnych jakości i każą wierzyć w różne rzeczy. Była nawet taka akcja: List otwarty do sklepów piwowarskich.

W skrócie: nie przelewaj do innego pojemnika.

Po dwóch tygodniach zmierz BLG. Po kolejnym tygodniu zmierz jeszcze raz.

Jakie trzymasz temperatury? Idealnie aby z czasem rosła (np. 12 - 14 - 16°C) a na dobę przed rozlewem spadła znacząco, tzw. cold crash.

 

Dobrego piwa!

PS. Ten zestaw?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ten ktory zamiesciles. Co do temperatury to na razie jestem na etapie burzliwym czyli trzymam warke w domu, w ktorym mam okolo 22 stopni. W piwnicy obawiam sie ze zejde do  max 18. Masz jakis dobry patent na rozlewanie piwa z wiadra bez kurka?  Ja ogolnie myslalem zeby nabyc takowe wiatko, przelac do niego wezykiem aby nie napowietrzyc zbytnio i rozlac po ludzku. Rozsadnie? 

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Browaryhills napisał:

Tak ten ktory zamiesciles. Co do temperatury to na razie jestem na etapie burzliwym czyli trzymam warke w domu, w ktorym mam okolo 22 stopni. W piwnicy obawiam sie ze zejde do  max 18.

I to byloby idealnie na pierwsze dni fermentacji.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli juz fermentuje, to i tak juz po ptokach. Wiekszosc cukru przerobiona. Bedzie piwko bardziej, hmmmm, aromatyczne :) ale wielkiej tragedii nie powinno byc, nastepnym razem postaraj sie po prostu o chlodniejsze otoczenie. Tyczy sie to tez temperatury brzeczki przy zadawaniu drozdzy - nie powinna zbyt mocno odbiegac od temperatury docelowej fermentacji. Tak jak napisal Zasada (a Zasady z zasady nalezy sluchac, bo madrze chlop gada), okolice 15° bylyby optymalne. Polecam pudlo styropianowe, wiecej na ten temat znajdziesz w dziale "Zrob to sam".

Milej zabawy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...